4-5 kg lamme kraftben
top af 3-4 porre eller 2 hele porre
1-2 gulerødder
1 persillerod
2 løg
½ knoldselleri eller 4-5 stilke blegselleri
stilkene fra 1 bdt Persille
2 laurbærblade
2-3 kviste timian
6-8 sorte peberkorn
salt
Desuden:
1 ds flåede tomater, hakket groft eller 1-2 spsk koncentreret tomatpure
2 spsk hvedemel
40 g smør
Lammebenene lægges i en bradepande og brunes på alle sider i en så varm ovn som muligt.
Melet drysses over, og benene brunes videre, til melet har taget farve.
Grøntsagerne skal skæres ud lidt finere og brunes let i gryden i smørret.
Benene tilsættes, dækkes med koldt vand, tilsættes tomater eller pure samt krydderurter.
Simrer under låg mindst 4-5 timer, men gerne længere.
Suppen sies eventuelt gennem et klæde, kommes atter i gryden og koger uden låg til den er reduceret, så smagen er god og kraftig.
Skummes for fedt, smages til og fryses ned til senere brug.
Den kan også holde sig i adskillige dage i køleskabet, forudsat den er afkølet hurtigt.
Tips:
Fonden kan med fordel tilsættes en lille håndfuld tørrede Karl Johan svampe, som er et fremragende krydderi.
Her skal kun bruges ca. 20 g , som blødes op i koldt vand i en times tid.
Tilsæt både svampe og opblødningsvandet samtidig med tomaterne.