Tivoli i København
åbnede i 1843 og var en succes lige fra begyndelsen. På de mange restauranter
blev det en tradition at servere smørsmurt franskbrød eller surbrød dækket med
friskkogte, pillede fjordrejer.
Der er ingen store
hemmeligheder bag de berømte rejemadder fra Tivoli ud over at de skal laves med
friskkogte fjordrejer.
Arbejdstid: ca. 30
min. (afhængig af hvor hurtig du er til at pille rejer) Kogetid: 2 min. Ikke
fryse-egnet. 2 personer. Er du alene så halver portionen.
#
500 g friske,
levende fjordrejer (eller 150 g pillede rejer)
2 liter vand
1½ spsk groft salt
1 tsk sukker
2 skiver hvedebrød
eller surbrød
15-20 g smør
2 blade frisk grøn
salat
2 spsk mayonnaise
1-2 stilke dild
evt. friskkværnet
sort peber
4 tynde skiver
citron
4 cherrytomater
*
Giv vandet et opkog
og tilsæt salt og sukker.
Bring det igen i kog,
hæld rejerne i gryden og vendt rundt med en træske.
Kog rejerne 1-2
min., til de skifter farve eller til vandet lige akkurat når kogepunktet igen.
Hæld rejerne i et
dørslag og skyl evt. under rindende koldt vand, men kun hvis de er kogt
rigeligt.
Pil rejerne, når de
er friskkogte og afkølede til stuetemperatur:
Hold rejen i halen
med den ene hånds pege- og tommelfinger og fjern rygskjoldet med den anden
pegefinger.
Fjern haleskjoldet
med et lille tryk og fjern derefter hovedet ved et lille tryk på siderne.
Smør brødskiverne
med smør, læg et salatblad på og anret rejerne ovenpå.
Giv mayonnaise, dild
samt evt. peber, citron og tomater til.
TIPS: Fjordrejer
kaldes også roskilderejer. De skal være friskfangede og levende, når de koges.
Som levende er de grålige, men de bliver rødlige ved kogning.