Finker eller
plukkemad, som retten tidligere blev kaldt er en gammel sæsonret fra
slagtningen før jul. Til finker bruges indmaden fra grisen, bl.a. hjerte,
lever, nyrer og evt. tunge. Alt spiseligt fra indmaden af grisen kan bruges til
finker, her er dog udeladt grisenyrer. Finker er en dejlig vinterret, som både
skal koges godt mør og krydres. Det er moderne mormormad.
4 personer. Arbejdstid:
40 min. Kogetid: ca. 45 min. Fryseegnet
#
1 svinehjerte
1 svinelever
evt. 1 flået grisetunge
1 porre
½ knoldselleri
1½ liter
(svine)suppe eller bouillon
3 laurbærblade
et par kviste timian
200 g fersk spæk
1 løg
2 madæbler
10 svesker uden sten
salt og peber
vineddike
evt kulør
Stærk rødbedesalat:
4 små rødbeder
3 røde æbler
1 julesalat
2½ dl cremefraiche
18%
2 tsk dijonsennep
1-2 spsk fintrevet
peberrod
citronsaft, salt og
peber
Endvidere: hakket
persille rugbrød
*
Skær al indmaden i
små terninger.
Rens porren, og
skræl sellerien - Skær dem i grove stykker.
Kog indmad og grønsager
med krydderier i suppen, til alt er godt mørt, ca. 45 min.
Kog dog først
leverstykkerne med de sidste 5 min.
Hak indmaden fint
eller kør den gennem kødhakkemaskinen.
Skær spækket i små
terninger, og smelt det i en gryde.
Skum fedtegreverne
fra, og gem dem til senere.
Pil løget, og snit
det fint.
Skræl og udkern
æblerne, og skær dem i både.
Hak sveskerne groft.
Brun løgene i lidt
af det afsmeltede fedt, tilsæt den hakkede indmad.
Tilsæt æbler,
svesker og lidt af suppen.
Lad det koge i 5
min, og smag til med salt, peber og vineddike.
Tilsæt evt. lidt
kulør.
Kog rødbederne møre
i letsaltet vand i ca. 30 min.
Læg dem i iskoldt
vand, og smut skrællen af dem.
Skær dem i smalle
stave eller små terninger.
Bland dem med æbler
i terninger og fintsnittet julesalat.
Rør dressingen
sammen, og smag den godt til den skal være stærk.
Bland grønsagerne i.
Server finkerne med
et drys fedtegrever og lidt hakket persille og den stærke rødbedesalat.
Sæt ekstra vineddike
på bordet til at dryppe på retten.
Giv rugbrød til.
TIPS: Det smager
godt at riste en fintsnittet porre i lidt af det ferske, afsmeltede spæk,
blande det med fedtegrever, og drysse det på retten til sidst.
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin