Det er en basic grønsagssuppe tilsmagt med surdej (kwas)
Surdej:
75 g fuldkornsrugmel
600 ml kogt, afkølet vand
¼ fed hvidløg
Rens en lerkrukke eller et glas med kogende vand.
(NB: brug ikke aluminium, det tåler ikke syren.
Kom hvedemel, ¼ fed mast hvidløg og det kogte vand i og rør til en lind grød.
Lad blandingen stå tildækket og gære i 4-5 dage.
Herefter kan blandingen gemmes i lufttæt beholder i flere uger.
Suppen:
1,25 liter bouillon/fond/suppe af grønsager eller okse/kyllingeben
100 g bacon
100 g løg
100 g / 1 dåse champignon
400 ml kwas (surdej)
300 ml cremefraiche
5 medium kartofler, kogte og skåret i skiver
100 g Kielbasa (se opskrift) eller røget medister, i skiver
Opvarm fonden/suppen.
Hak bacon og løg og tilsæt suppen og lad simre 10 minutter.
Tilsæt champignon, cremefraiche, hvidløg, salt og peber.
Lad simre i 20 minutter og tilsæt så kartofler og pølse.
Kog op og server med persilledrys og hårdkogte æg skåret i halve.
Se også: Hvid Borsjtj - Zurek