1 kg fersk eller frosset laks
1 ¼ spsk salt
½ tsk peber
2 laurbærblade
6 hele allehånde
4 mellemstore kartofler
2 mellemstore gulerødder
3 små løg delt
2 ½ dl snittet rødkål
1 håndfuld friske selleriblade
5 skiver bacon
1 ½ spsk smør
2 ½ dl selleri, fint hakket
½ grøn peberfrugt, fint hakket
200 g dåse muslinger fint hakket
200 g dåse rejer (små - eller hakket)
1 liter vand
½ rød peberfrugt, fint hakket
2 ½ dl hakkede friske svampe (fx. champignon)
½ tsk rosmarinblade
½ tsk stødt kommen
¼ tsk stødt timian
¼ tsk stødt oregano
4 knuste chili (middelstærke)
1 liter mælk
1 spsk smør
1 kg fersk laks eller en anden fast fisk skåret i passende stykker med skind og ben på, sættes til at simre for svag varme i en 5-6 l. gryde, med salt og peber.
Når skindet let kan fjernes tages gryden af varmen.
Fisken tages op og man fjerner skind og ben.
Fiskekødet skæres eller brækkes i passende stykker (ca. 3-4x3-4 cm.)
og sættes til side på en tallerken.
Fiskevandet tilsættes laurbærblade og allehånde.
Tilsæt kartofler der er skåret i 2 ½-3 cm tern, gulerødder der er delt i 2 på langs - ca. 6mm. tykke – og 2 løg der er grovdelt (ikke finthakket).
Det hele koges for svag varme – Efter kort tid tilsættes rødkål og selleriblade.
Rør i suppen, og lad den koge til gulerødderne er næsten gennemkogt, men før kartoflerne koger ud.
Mens suppen simrer, skæres bacon i tern og steges på en pande for svag varme.
Hæld fedtet fra, og tilsæt smør (eller margarine) og selleri i tern, og det resterende løg (som finthakkes) og grøn peber.
Sautér dette til løget er gyldent og peberfrugten er bleggrøn.
Nu tilbage til suppen
Tilsæt fiskestykkerne, som ikke må være gennemkogt.
Fra nu af, skal suppen kun simre-koge, for at bevare fyldigheden.
Tilsæt muslinger med saft, rejer og 1 l. vand.
Tilsæt baconblandingen fra panden, og derefter rød peberfrugt, svampe, rosmarin, kommen, timian, oregano, og chili.
Rør mælken i suppen - en kop af gangen – tilsæt smør, og lad det hele simre i mindst 1 time.
Server suppen med friskslynget salat (vendt i en dressing) og med lunt hvidløgsbrød