Til 10 personer
400 g tørrede grønne eller gule flækærter
750 g urter (gulerødder, porre, pastinak)
2 dl grønsags-, svine- eller hønsefond
2 dl fløde
1,5-2 l vand
0,5 l hønse- eller svinefond
200 g melede grønærter
200 g kogebacon
2 spsk smør
salt, peber, timian, laurbærblad
Læg de tørrede ærter i blød dagen før.
Rens urterne, skær dem i mindre stykker.
Kog ærterne møre i usaltet vand og hønsefond sammen med urter, krydderier og bacon i cirka en time.
Tag baconen op, blend suppen med fløden.
Suppen skal være ret tynd, den står og bliver tykkere af sig selv, og der skal flere ærter i.
Skær baconen i bittesmå tern, rist dem i deres eget fedt.
Varm grønærterne i smør, blend dem, og hæld dem i suppen, lige inden den serveres.
De må ikke koge, så bliver de brune!
Suppen må ikke være for tyk.
De friske grønærter gør, at suppen ikke minder ret meget om gule ærter.
Serveres med brød. og smør og de ristede bacontern, som man selv kan drysse på.