300 g makrelfilet
1 dl rugmel
peber
olie/smør
2 dl olie
25 cl. hvidvin
12 cl. hvidvinseddike
2 spsk honning
½ løg
½ citron
2 laurbærblade
2 kryddernelliker
½ tsk paprika
½ tsk timian
½ tsk basilikum
1 tsk korianderfrø
½ tsk hvide peberkorn
1 frisk chili
3 tomater
salt
Fileterne skylles og duppes tørre. Krydr dem med salt og peber på kødsiden, og derefter vendes de i rugmel. Almindeligt hvedemel kan også bruges, men rugmel giver en bedre smag. Hvis du ikke har rugmel, kan lidt hvedemel "ristes" i ovnen ved 150° i et par minutter, og det giver næsten sammen resultat. Pas på at melet ikke bliver brændt.
Steg fileterne på panden i en blanding af smør og olie. Det giver det bedste resultat, da smørret giver en god smag, og olien kan tåle en højere temperatur. Makrelfileterne skal steges hårdt 2-3 min. på hver side ved høj varme.
Løget skrælles og skæres i tynde både, citronen vaskes og skæres i både (lad skallen blive på), og tomaterne skæres også i både. Til lagen blandes grønsager og de øvrige ingredienser i en gryde, og det skal nu blot koge ved svag varme i 10-12 min. Til sidst smager du til med salt.
Læg de stegte makrelfileter i et fad med høj kant, hæld lagen over og lad retten stå og trække koldt, inden den serveres til et stykke rugbrød.