Mexicanske tamales tilberedes normalt af majs, men disse indeholder også rismel. Hvis du ikke kan få friske majskolber med hele blade, kan man i visse (især spanske og mexicanske) specialforretninger købe tørrede blade, som blot skal udblødes i varmt vand. I samme forretninger kan man også købe chilipebre, polenta og moso horina (majsmel, der er behandlet med kalk, og som bl.a. indgår i tortillas). Du kan også bruge frosne majsblade og dåse- eller frosne majskerner, der blot skal moses let.
Forret til 6 personer
375 g fiskefileter af mulle, snapper, knurhane, havaborre eller bars
saft af 3-4 limefrugter
1 grøn jalapeño-chili
3 friske majskolber, inklusive de lysegrønne dækblade
(hvis der ikke er blade nok, kan de erstattes af smurte alufoliestrimler)
125 g rismel
50 g finmalet polenta (italiensk majsmel)
50 g masa harina (mexicansk majsmel behandlet med kalk)
½ tsk chilipeber
1 tsk salt
1 tsk frisk oregano eller merian
1 sammenpisket æg
15 g tørret og knust chili, gerne ancho eller chipotle
3 modne røde tomater skåret i fine terninger
salt
Skær fiskene i 24 lige store stykker og læg dem i et porcelænsfad. Rør limesaft og chilipeber sammen, hæld marinaden over fisken og lad den trække, mens De laver tamales-dejen.
Befri majskolberne for dækbladene og udblød disse i varmt vand; kassér skægget. Riv kernerne (mens de sidder på kolberne) til grovkornet mos og kasser stænglerne. Der skal blive ca. 250 g majsmos i alt.
Bland majsmosen med rismel, polenta, masa harina, chilipeber, salt og kryderurter. Tilsæt ægget og 2-3 spsk fiskemarinade. Ælt dejen sammen til en smidig og let klæbrig konsistens. Hæld marinaden fra fisken og gem begge dele.
Lad bladene dryppe godt af. Læg et stykke fisk på den brede ende af hvert blad og kom 1-1 ½ spsk dej ovenpå. Rul bladet løst sammen om fyldet, rul et nyt blad vinkelret omkring det første og fastgør enderne med en tandstikker.
Rul de øvrige tamales sammen på samme måde. Damp dem over spilkogende vand i 10 min., vend dem og giv dem 5-10 min. mere; åbn en af pakkerne fisken skal være hvid, og dejen fast.
Lad marinaden simre i 4 min. og rør knust chili og tomatterninger i. Gæsterne åbner selv tamales-pakkerne ved bordet og krydrer dem med varm tomat/chili-dip.