Sommerhittet fra mormors have - som forret eller tilbehør.
750 g friske, grønne bønner
2 løg
50 g stribet, røget bacon
3-4 spsk æbleeddike, hvidvinseddike eller cidereddike,
salt og friskkværnet peber
2-3 spsk solsikkeolie
Skyl bønnerne, skær enderne af.
Lad 2 l vand koge op i en gryde og tilsæt salt.
Læg bønnerne i og lad dem koge under låg i 10-12 minutter og giv dem et koldt brusebad bagefter.
Halver de lange bønner.
Pil løgene og hak dem, læg dem ned til bønnerne.
Skær bacon i små terninger og steg dem sprøde ved middel varme.
Hæld vineddike ved og rør rundt i salaten.
Krydr med salt og peber, bland olien i.
Passer især godt til brasede kartofler og steg.
Varianter:
Bønner uden bacon
I stedet for bacon: lad 1 dåse tunfisk dryppe af, findel den og bland den i. 1 knust fed hvidløg passer også til denne marinade. Eller: tilbered den med tomat-vinaigrette.