Rejer er dejligt
fyld i sandwich og på smørrebrød. Her er tre meget forskellige
"madder" med rejer og en masse gode tips til kogning og pilning.
Rugbrød med æg og rejer
Arbejdstid: 10 min. 2
personer. Er du alene så halver portionen.
#
2 æg
2 salatblade
2 skiver rugbrød
smør
150 g pillede rejer
2-3 spsk mayonnaise
eller citronmayonnaise (se næste opskrift)
lidt dild
*
1. Kog æggene
smilende (7-8 min.) eller hårdkogte (10 min.).
Skyl dem i koldt
vand og pil dem.
2. Skyl og tør
salatbladene.
3. Smør evt. brødet
med smør og byg det op med salatblade, æg i både eller skiver og rejer.
Top op med
mayonnaise eller citronmayonnaise og drys med fintklippet dild.
Franskbrød med fjordrejer og citronmayonnaise
Arbejdstid: 20 min. 2
personer. Er du alene så halver portionen.
#
2-4 salatblade
150-200 g
friskpillede fjordrejer
2 skiver lyst brød
smør
Citronmayonnaise:
2 æggeblommer (evt.
pasteuriserede)
salt
1 spsk citronsaft
2 dl rapsolie
dild
salt og peber
*
1. Citronmayonnaise:
Lad æggeblommer og olie få stuetemperatur.
Pisk æggeblommerne
sammen med citronsaft og 1 knsp. groft salt.
Pisk olien i,
langsomt og i en tynd stråle.
Smag den færdige
mayonnaise til med salt og peber og evt. lidt mere citronsaft eller fintrevet
citronskal.
2. Skyl og tør
salatbladene.
3. Anret rejerne på
(smurt) brød med salatblade og top op med citronmayonnaise.
Pynt med dild og
friskkværnet sort peber.
Tip: Smag evt. en
færdigkøbt mayonnaise til med citronsaft og citronskal.
Sandwich med rejemayonnaise
Arbejdstid: 20 min.
Stegetid: 8 min. 2 personer. Er du alene så halver portionen.
#
4-6 skiver bacon
4-6 sprøde
salatblade
4 skiver groft
toastbrød
2 store tomater
Rejemayonnaise:
150 g rejer
75 g mayonnaise
(evt. citronmayonnaise se foregående opskrift)
1-2 tsk citronsaft
2-3 dråber tabasco
lidt purløg eller
dild
salt og peber
*
1. Rejemayonnaise:
Dryp rejerne af på køkkenrulle og hak dem groft med en kniv.
Rør dem i
mayonnaisen og smag til med citronsaft, tabasco, salt og peber.
Tilsæt fintklippet
purløg eller dild.
2. Steg
baconskiverne sprøde på en pande eller i mikroovnen (mellem to stykker
køkkenrulle).
Skyl og tør
salatbladene.
Skyl tomaterne og
skær dem i skiver.
3. Rist brødet let.
Fordel salatblade og
tomatskiver på to skiver brød.
Top op med
rejemayonnaise og baconskiver og slut af med brød.
Stort og småt om rejer
Store rejer
De store pil
selvrejer fås frosne i supermarkederne og nogle gange friske hos fiskehandleren
- de er som regel kogte og skal blot pilles.
Frosne pil
selv-rejer tøs op i køleskabet natten over eller et par timer ved stuetemperatur
- bred dem ud på et stort fad eller i en bradepande.
Hvis du er heldig,
at kunne købe levende nordsørejer, kan de koges som fjordrejer (se nedenfor) de
skal blot trække lidt længere i kogevandet (ca. 5 min.) prøv dig frem.
Fjordrejer
Fjordrejer har sæson
som Tivoli i gamle· dage (maj til oktober) og kan købes både rå (levende) og
kogte/pillede til en som regel ret høj pris.
Rømørejer
En lidt billigere
delikatesse er Rømørejerne også kaldet hesterejer, som lever på lavt vand især
ved Vadehavet. De kan fås hele året med mindre, det er isvinter. De er små som
fjordrejer, men lidt grå i det også efter kogning.
Sådan koges friske fjordrejer:
Giv 3 liter vand et
opkog og tilsæt 3 spsk groft salt og 2 tsk sukker.
Hæld 1 kg levende
fjordrejer i det spilkogende vand og vend rundt, til alle rejer er røde, og
vandet koger igen det tager et par min.
Tag gryden af varmen
og lad rejerne stå i vandet 1 min.
Hæld rejerne i et
dørslag, skyl dem i koldt vand og bred dem ud på et fad.
Pil rejerne, mens de
er lune:
1.Træk først halen
af.
2. Tag derefter
hovedet af.
3. Løft til sidst
midterskjoldet af.
TIPS: Der bliver ca.
350 g pillede rejer ud af 1 kg hele skal rejer.
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin