Japansk sake er en unik gæret drik brygget på ris og kildevand, og er lavet på
polerede ris og kildevand, som brygges sammen, lidt i stil med traditionel
ølbrygning. Den nydes enten afkølet eller varm - afhængig af personlige
præferencer og kvaliteten, men god Sake bør som udgangspunkt nydes kold.
For det meste er alkoholprocenten på 13-20% vol. Sake kan
både drikkes til maden og til en venskabelig skål.
Ved servering hældes saken over i en lille kande for det
meste i keramik (tokkuri) og drikkes af små sakekrus. Det er lidt forskelligt
om saken er velegnet til at drikke kold, ved stuetemperatur eller opvarmet. Det
kommer an på hvert enkelt mærke.
Sake er på vej tilbage, efter mange år på bænken. Sake passer
suverænt til det asiatiske køkken - herunder selvfølgelig det japanske, med
sushi og sashimi som de mest populære valg.
Det anses for grådigt at hælde op for sig selv, derfor
gælder det om at holde øje med når de andres krus er tomme.
Løft kruset med et 'kampai' - skål på japansk -og god
fornøjelse!