Hvad er rodfrugter? Rodfrugter er ikke frugter, men derimod
grønsager, hvor det primært er rødderne eller opsvulmede rodknolde, som vi
spiser. Fællesbetegnelsen rodfrugt er formentlig valgt fordi det er
“frugtkødet” i roden, som er den spiselige del.
Rodfrugter er fællesbetegnelse for en række grønsager, hvor
det hovedsageligt er roden der anvendes, rodknolde eller en fortykkelse på stænglen
under jordoverfladen. Nogle rodfrugter er opdaget af de første jæger- og
samlersamfund, andre er forædlet gennem udvælgelse og dyrkning.
I nogle tilfælde, fx rødbeder, anvendes også unge skud
(blade) til salater. Modsat andre frugter optræder roden i rodfrugter ikke som
skjul for kerner til formering, dog med undtagelse af kartofler som kan
formeres gennem skud fra rodknoldene. Ved rodfrugter anvendes knoldene eller
fortykkelsen af stænglerne som forråd for planten, hvoraf nogle er to årige,
næring opsamles i første vækstår, for at kunne bruges til stok, blomster og frø
den efterfølgende sæson. Betegnelsen frugt er formodentligt tilføjet på grund
af det spiselige "frugtkød" i roden.
Biologisk tilhører rodfrugter vidt forskellige grupper af
planter, se evt. beskrivelsen af de enkelte planter som er listet her.
Gulerødder, Jordskok, Kartofler, Knoldselleri, Kålroe
(eller Kålrabi), Persillerod, Rødbede, Sukkerroe, Majroe, Yams, Ingefær, Pastinak
Anvendelse
Rodfrugter skal som et minimum vaskes grundigt før de
anvendes, for at undgå jordbakterier og anden forurening, ofte skrælles
rodfrugterne også før anvendelse. Rodfrugter kan spises hele rå, rives eller
skæres i tern, dampes, koges, bages eller kommes i supper eller sammenkogte
retter.