Navn:
Rødfisk
Engelsk: Redfish,
Ocean Perch, Red Perch, Norway Haddock
Latin: Sebastes Marinus
Sæson
Hele året
Kendetegn:
Rødfisk er en stor familie med knap 400 arter spredt over
hele verden. De vigtigste arter i Europa og det nordlige Atlanterhav er stor
rødfisk (Sebastes marinus), dybhavsrødfisk (Sebastes mentella), lille rødfisk
(Sebastes viviparus) og blåkæft (Helicolenus dactylopterus).
Stor rødfisk: er den største af de 4 fisk. Kroppen er dækket
med 80-90 store ru skæl langs sidelinien og 16-21 skæl fra gatfinnen op til
sidelinien. Den har 8 blødstråler i gatfinnen.
Dybhavsrødfisk: Den har 9 blødstråler i gatfinnen og en
kraftig benknude under underkæbespidsen.
Lille rødfisk: Kroppen er dækket med 70-80 skæl langs
sidelinien og 11-13 skæl fra gatfinnen op til sidelinien. Den har 7 blødstråler
i gatfinnen.
Levested:
Den lever i det nordlige Atlanterhav ved Europas og Nordamerikas
kyster, fra Grønland over Island og Færøerne til Svalbard og Barentshavet. De
lever nær bunden ved undersøiske rygge, banker og fastlandskrænter.
Den store rødfisk foretrækker vandtemperaturer på 3-7 °C i
100-500 meters dybde. Dybhavsrødfisken vil have vandtemperaturer på 2-5 °C og
lever i 300-1000 meters dybde. Den lille rødfisk lever i 50-300 meters dybde og
gerne nær kysterne. Blåkæften lever på 200-1000 meters dybde.
Føde:
Rødfisken lever bla. af tanglopper, rejer og fiskeyngel. De
ældre fisk lever af sild, torskefisk og lodder.
Størrelse:
Det er en langsomt voksende fisk. Det tager den store
rødfisk godt 60 år at nå en størrelse på ca. 1 meter og en vægt på ca. 15 kg.
Store rødfisk over 50 cm (og 30-40 år) er efterhånden sjældne. Dybhavsrødfisken
bliver max 55 cm lang. Den lille rødfisk har en max længde på 35 cm, ca. 1 kg
og 40-45 år. Blåkæften bliver max 45 cm og 1,5 kg.
Kønsmodning:
Rødfisken bliver sent kønsmoden. Når den når en størrelse på
ca. 30-40 cm og er 10-12 bliver den kønsmoden. Den føder levende afkom.
Parringen finder sted om efteråret, men da er æggestokkene endnu uudviklede.
Hunnen gemmer sæden til vintermånederne, hvor æggestokken udvikles og æggene
dannes. I perioden april-juni føder hunnen afhængig af sin størrelse 50.000-350.000
larver på 6-8 mm. Rødfisken får først sin røde farve når den bliver 4-5 år.
Den lille rødfisk kønsmodnes ved ca. 20 cm og 10-15 år. Den føder 10.000-30.000
larver på 3-4 mm.
Fiskeart: Bundfisk
Ernæring: Mager fisk (0-2 g fedt pr. 100 g fisk)
Holdbarhed
Max 48 timer, alt efter fiskens friskhed ved indkøb.
Fisk og skaldyr er letfordærvelige madvarer og bør helst opbevares under 2 °C.
Da de fleste køleskabe i husholdningen køler ved højere temperatur - oftest 4-5
°C - bør fisken tilberedes samme dag.
Tilberedt fisk kan forlænge holdbarheden med 2-5 dage.
Anvendelse
Rødfisken er en lækker spisefisk. Kødet har en flot lysrosa farve, som
bliver hvidt når den tilberedes.
Den kan bla. anvendes ovnbagt, stegt, grillet og dampet.
Ovnbagt rødfisk med porrer og varm kartoffelsalat:
Lav pakker af alufolie med porrer og rødfiskefileter krydret med salt og peber
og bag dem i ovnen i ca. 20 min.
Lav en dressing af lidt hvidvinseddike, dijonsennep, finthakket skalotteløg og
karse.
Vend dressingen i de varme kogte kartofler og servér til
fisken. Velbekomme.
Frysning
3-6 mdr ved -18 °C.
Fisk og skaldyr skal være friske når de fryses ned.
Fiskekød forringes hurtigt i fryseren og bør ikke lagres længere end de
anbefalede tider. Magre fisk bliver tørre og fede fisk bliver harske.
Næringsindhold pr. 100g | Energifordeling |
Energi | 369 kJ | I varen | A.D.T |
Protein | 19,4 g | 91 % | mindst 10 % |
Kulhydrat | 0 g | 0 % | ca. 60 % |
Fedt | 0,9 g | 9 % | højst 30 % |
Kostfibre | 0 g | | ca 30 g |
Vand | 79,2 g | | |