Persilleplanten er stamfar til persilleroden – og
slægtskabet fornægter sig ikke. Den hvide rodfrugt har en umiskendelig duft af
persille, når den bliver tilberedt. Er i årevis blevet henvist til suppegryden,
selv om den er lige så dejlig bagt, stegt eller rå i fintrevet form.
I køkkenet
Persillerod kan nemt forveksles med pastinak, men den er
ikke så sød i smagen, og persillerod buer udad i toppen, hvor pastinak buer
indad. Persillerod bruges ofte som smagsgiver og fyld i supper, gerne sammen
med andre rodfrugter og kartofler. Den kan også bages, steges og friteres –
dampes, glaseres og marineres.
I maven
Indeholder en stor mængde folat, specielt vigtigt for
proteindannelsen, for de røde blodlegemer og et must for gravide, samt C- og
E-vitamin.
I marken
Persillerødder er en robust rodfrugt. Sås i det tidlige
forår og er klar til høst i september. I milde vintre kan planten dog
overvintre på marken, hvis den dækkes lidt til – og den bevarer endda sin
grønne top langt ud på sæsonen. Hele efteråret og vinteren kan vi derfor nyde
denne dejlige rodfrugt.
Opbevaring
Persilleroden bør opbevares køligt. I køleskab eller i en
kold kælder kan den holde sig i op til tre uger.