Panko er en japansk rasp lavet på lyst hvedebrød, der er
kendetegnet ved meget luftig krumme. Perfekt til friturestegte lækkerier
Panko (パン粉, Panko) er japansk rasp, der bruges til at give
stegt mad så som tonkatsu et sprødt lag. Panko laves af brød bagt ved at føre
elektrisk strøm gennem dejen, hvilket giver brød uden skorper. Den har en mere
sprød og luftig tekstur end de fleste europæiske brød og absorberer ikke olie
og smør, når den steges, hvilket resulterer i et lysere lag.
Udenfor Japan er panko blevet stadig mere populært i både
asiatiske og ikke-asiatiske retter. Det bruges ofte til panering af fisk og
andet godt fra havet og kan ofte findes i asiatiske levnedsmiddelbutikker og i
mange store supermarkeder. Panko produceres over hele verdenen, især i
asiatiske lande som Japan, Korea, Thailand, Kina og Vietnam.
Navnet panko har sin oprindelse i portugisisk, idet
japanerne lærte at bage brød af europæerne. Pan kommer således af det
portugisiske ord pão, mens -ko er et japansk suffiks, der indikerer mel, rasp, krummer
eller pulver (som i komeko, rispulver, sobako, boghvedemel, og komugiko,
hvedemel).