Fedtstof er en basisråvare, derfor er det vigtigt at man
kender forskel på de forskellige fedtstoffer og anvender dem på den rette måde.
• Det er bedst at vælge fedtstoffer med umættede fedtsyrer
til madlavning.
• Mættet fedt som vi får fra animalske produkter, bør vi
undgå. Undtaget er fedt fra fisk som er umættet.
• Olie består af 100% fedt, mens smør og margarine har
forskelligt fedtindhold.
Olier er pressede af planter eller frø, frugter eller
nødder.
Margarine er en blanding af olier, vand og skummetmælk.
Mælken giver smag og fungerer som et temperatursignal. Salt er en anden
smagsforstærker og efter loven skal margarine tilsættes A- og D-vitamin.
Smør fremstilles af fløde, som syrnes med mælkesyrekulturer,
for at få den rette smag.
Enkeltumættet fedt findes i oliven-, raps- og jordnøddeolie.
Olivenolier kan variere meget i farven, men de er alle lige fede.
Flerumættet fedt findes i bl.a. solsikke-, majs- og
jordnøddeolie. Det er de forskellige blandinger af mættede, enkelt- umættede og
flerumættede fedtsyrer, som kvalitets bestemmer olien ernæringsmæssigt.
Mættet fedt findes i smør, kokosfedt, svinefedt og
palmeolie.