Nødder og mandler giver en helt speciel karakter til varme
retter, desserter og mange appetitvækkere.
• Nødder indeholder fedt som er rigt på flerumættede
fedtsyrer.
• Nødder og mandler er kalorierige.
Mandelen kommer fra mandeltræet. Rosablomstrende mandeltræer
giver bitre mandler og hvidblomstrende træer giver søde mandler. Mandler sælges
hele, hakkede eller flagede. Mandler anvendes oftest i bagværk, men er nu om
dage også en almindeligt forekommende ingrediens i gryde- eller ovn retter.
Hasselnødden er nok den mest elskede og mest anvendelige
nød.
Den smager godt i konfekt og sødt bagværk, i desserter og
sammen med gryn i fx musli. Smagen kommer allerbedst til sin ret, når nødderne
ristes.
Valnødden har en speciel smag, som passer fint i bagværk,
men også i salater, dressinger og kødretter. De har en hård beskyttende skal.
Knækkede valnødder skal opbevares lufttæt, ellers bliver de hurtigt harske.
Cashewnødden er nyreformet og har en let sødlig smag, som er
lidt lig mandelens.
Den sælges knækket og forekommer ofte i asiatisk madlavning.
Pistacienødden er svagt grøn i farven og anvendes både i
varme retter og desserter.
Den er sødlig og mandelagtig i smagen.
Knækede nødder skal opbevares mørkt og koldt for at bevare
farven.
Pecannødden er frugten fra hickorytræet. Den har en mild
smag og spises som regel som den er, men kan også bruges i mad retter eller fx
tærter.
Jordnødden hører egentlig ikke til nøddefamilien, eftersom
den er en bælgplante.
Den smager især godt sammen med kylling.
Tips & råd
Nødder og mandler med skal har en meget lang holdbarhed. De
sælges også knækkede, hele, hakkede eller flagede, pakkede i poser, men også i
løs vægt. Eftersom de har et højt indhold af flerumættede fedtsyrer er de
følsomme for lys, varme og luftens ilt.
Knækkede nødder og mandler skal helst opbevares mørkt i
køleskabet, så er holdbarheden op til 6 mdr.
Smagen forstærkes når man rister såvel mandler som nødder.
De ristes let på en tør stegepande. En herlig duft udvikles når de er
færdigristede. Nødder og mandler kan blendes til en nødde- eller mandelmasse.
Massen har begrænset holdbarhed og skal opbevares i køleskab.
Hvor sunde er mandler og nødder?
Du skal ikke spise mandler eller andre nødder for at øge din
forbrænding. Mandler og andre nødder er nemlig samtidig sprængfyldt med
kalorier, så en eventuel stofskifteøgende virkning nytter ikke noget, hvis du
gerne vil slanke dig. Det afgørende for vægttab er nemlig selve balancen mellem
kalorieindtag og stofskifte.
Hvis du øger dit stofskifte med fx 30 kalorier ved at spise
100 kalorier nødder ekstra – ja, så vil du jo tage 70 kalorier på.
Med mindre du er allergisk over for nødder, så kan nødder
være en supersund del af en varieret kost. Nødder indeholder vitaminer,
mineraler, fibre og sundt fedt i koncentreret form. En passende mængde er, hvad
der svarer til en lille håndfuld om dagen.