Logo

Nye kartofler

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Nye kartofler


Nye kartofler er små og friskopgravede kartofler. I umodne kartofler er sukkerarterne ikke helt omdannet til stivelse endnu og det er det, der giver de nye kartofler en lidt nøddeagtig smag og en fast konsistens.

 

Kartoflerne sælges tit uden sortsbetegnelse, men findes indenfor de fleste sorter. De må kaldes nye indtil midt i august, hvor de er modne og således ikke er "nye" længere.

 

På friskopgravede kartofler, skal skrællen kunne gnides af med fingrene. Køb ikke mere end til            et par dage de bliver hurtigt kedelige.

 

Opbevar nye kartofler i en mørk papirspose eller i en flamingokasse med et par aviser over og stil dem et mørkt og køligt sted, men IKKE i køleskab!

 

SÅDAN BEHANDLER DU NYE KARTOFLER:

Skrub kartoflerne rene; hvis de er nyopgravede, skal de blot gnides med let hånd under koldt vand. Læg kartoflerne i en gryde med koldt vand, der kun akkurat dækker. Giv det et opkog, tilsæt groft salt (2 tsk pr. kg kartofler) og skru ned, så vandet simrer omkring kartoflerne. Kog kartoflerne 8 min. Sluk for varmen og lad kartoflerne trække færdige under låg 6-8 min. efter størrelse og sort.

 

Allerede i februar kommer de første nye kartofler til Danmark fra varmere him­melstrøg. De første på torvet kommer fra Marokko, de er kæmpestore, næsten som dem vi i vintermånederne anvender til bagte kartofler, men de er nye, faste og med den dejlige smag af forår. Derefter er det Italien, Spa­nien og Frankrigs tur til at levere nye kartofler, indtil vi kan selv!
 
Jorden, klimaet og de fremmede sorter er nu engang forskellige fra de danske nye kartofler. Vore egne er berømte og med god grund. Det er meget svært at hamle op med nyopgravede dan­ske kartofler. Nogle restauranter kæmper om at være først med de tidlige danske kartofler, så de bliver gerne hjemkøbt til svimlende pri­ser. Som oftest går det heller ikke helt ubemærket hen i dagspressen. Og det er nu, at de så småt er ved at melde deres ankomst, hvorefter vi kan glæde os over de små, nye og skønne knolde nogle måneder frem. Godt, vi ikke mere tror, at kartofler er giftige! Men har kartoflen grønne pletter, så er den giftig, for i de grønne pletter kan dannes so­lanin, og så skal hele kartoflen kasseres.


Der findes et utal af sorter, og det kan være lidt forskelligt, hvilke sorter, der er mest populære rundt om i Danmark. Blandt nogle af de tidlige, meget almindelige sorter kan nævnes:
 
FOLVA, en rund og middelstor kartoffel med en dejlig smag, men lidt melet.
 
REVELINO, en forholdsvis lille kartoffel, der kan anvendes både kogt og grillet og til salater, da den er forholdsvis fast. Det er meget tit den­ne kartoffel, der er til salg hos grønthandlerne som den første danske kartoffel.
 
FILEA kan snyde lidt med tidspunktet, men jeg synes den er tidligt på færde, selvom den bliver betegnet som en middeltidlig modnet kartoffel. Den er ideel til salater, da den er lidt aflang og ganske fast.
 
SAVA, også en af de meget meget populære sorter. Den betegnes som middeltidlig, men fås af og til også ret tidlig. Hvid i kødet og lidt melet.
 
ROSA KARTOFLER, en dejlig kartoffel med svagt rosa skræl. Der fin­des en del forskellige sorter, og de tidligste, Rose Valle, importeres oftest fra Frankrig. Skal nævnes, fordi den på grund af sit smukke udseende og gode smag er fortrinlig til mange forsommer måltider. De danske rosa sorter Desiree og Laura kommer først senere.
 
Uanset favorit, så bør alle nye kartofler behandles ens. Den nye kar­toffels bedste kendetegn er dens tynde og fine skræl. Naturligvis er det en smags sag, om man synes, kartoflen skal skrælles. Personligt synes jeg, det er bedst at lade skrællen blive på. Den fine skræl giver en god smag til kartoflen, og uanset om den koges eller grilles, kom­mer der lidt mere struktur i den pga. den fine skræls sprødhed. Og så er kartoflen faktisk meget sundere med skræl. De fleste vitaminer fin­des som bekendt i skrællen.
Helt nyopgravede kartofler med godt med jord på skal som regel blot skylles rene i masser af vand og så forsigtig gnides fri for jord med fingrene. Eller de kan skrabes med en urtekniv eller skrubbes for­sigtigt med en børste eller en grov svamp. Jo længere kartoflerne har været opgravet, jo sværere er de at skylle rene, derfor køber jeg altid nye kartofler i meget små portioner. Har man kartofler i haven, er det en anden sag, for så er det blot at grave den mængde op, der er brug for lige nu.


Nye kartofler er traditionelt blevet serveret med hakket persille til fx stegt hornfisk eller stegte rødspætter, og det er gode danske retter, der ikke bør glemmes her i de nye kartoflers sæson. Eller server de lune kartofler vendt i en god økologisk piskefløde smagt til med suk­ker og salt. Husk godt med friskkværnet sort peber over.


Kartoffelmaden på en god skive rugbrød er også hverdagsspise lige nu og sommeren igennem. Drys med rigelige mængder krydder­urter - og af og til med en benfri sild og lidt soltørrede tomater og kapers. Utraditionelt, men ganske god kartoffelmad!


Efter rigtig mange dage med nye kartofler serveret blot med smør, havsalt og det grønne drys, begynder tiden, hvor de nye kar­tofler grilles, ristes og glaseres. Knap gennemkogte kartofler blot vendt i olivenolie, salt og krydderurter er gode at grille eller riste på en pande i en anelse fedtstof eller glasere i ovnen. Kog en lage af 4 spiseskefulde honning og 3 dl hvidvinseddike, hæld lagen over knap gennemkogte kartofler og glaser dem i ovnen ved 200º i ca. 20 minutter. Varier de glaserede kartofler med chili og forskellige urter.


Anvend også nye kartofler i tærter, sammen med asparges og krydderurter eller på en pizza. Tilbered pizza'en af en god dej, hak masser af tomater og bland med lidt olivenolie, masser af hvidløg, lidt chili, lidt muskatnød, salt og kværnet sort peber. Lad tomatblandin­gen trække et par timer og bred den så ud på pizzabunden. Kom skiver af frisk mozzarella over og dæk med skiver af kogte kartofler, dryp med lidt olivenolie og bag pizzaen i en hed ovn. Drys med frisk eller tørret oregano og eventuelt lidt rucola, mizuna eller havebrønd­karse.




 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 5.779 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?
Effektiv reklame - klik her