En McDonald's hamburger
En burger (en forkortelse af hamburger, også kaldet en bøfsandwich)
er en sandwich bestående af en eller flere flade bøffer af hakket kød, typisk oksekød,
placeret i en gennemskåret bolle. Burgere serveres ofte med salat, bacon, tomat,
løg, syltede agurker, ost og sauce som sennep, mayonnaise og ketchup.
Betegnelse "hamburger" benyttes i Danmark af flere
fastfoodrestauranter typisk om de simpleste burgere med hakket oksekød, mens
betegnelsen "bøfsandwich" typisk benyttes om en bestemt dansk variant
af burgeren.
Historie
Hamburgeren er opkaldt efter byen Hamburg i Tyskland, de
nærmere omstændigheder om navnet er ukendte og der er flere teorier. Der er dog
enighed om, at navnet intet har med ham (skinke) at gøre. Den moderne burger af
hakket oksekød er opfundet i USA, der er flere teorier og den er muligvis
opfundet flere steder samtidigt.
Ifølge USA's nationalmuseum, Library of Congress, var det
den danske immigrant Louis Lassen, som var den første til at lange en hamburger
over disken. Det skete i 1895 i caféen Louis' Lunch i New Haven, hvor danskeren
serverede bøf imellem toastbrød med enten løg, tomat eller ost.
Dens udbredelse i Danmark tog fart i 1980'erne. Tidligere
var det den nært beslægtede bøfsandwich, der var mest udbredt.
Burgermenu med pommes-frites og sodavand fra Burger King
Varianter
Særlige varianter er cheeseburgeren med ekstra ost og
baconburgeren med bacon.
Burgeren er en populær ret i fastfood og serveres med pommes
frites.
Der findes derudover en lang række varianter af vegetarburgere.
Burgeren forbindes med amerikansk kultur og i USA betragtes
den som en nationalret.