Frikadeller med kartoffelmos, brun sovs, tyttebær og syltede
agurker.
Stegning af frikadeller i pande.
Frikadeller er en type stegte kødboller, og er en meget
populær ret i Danmark som i mange andre europæiske lande. Ordet er en fortyskning
af det italienske frittatella, der er stegt eller ristet (fritto) kød. Ordet er
beslægtet med 'frikandeau' og 'frikassé'.
Ingredienser
En traditionel simpel opskrift på danske frikadeller består
af lige dele hakket svinekød og kalvekød rørt med mel, mælk, æg, fint hakkede løg
og krydderier, men variationerne er talrige. Her kan nævnes:
I stedet for den nævnte blanding af kød kan anvendes andre
blandinger af hakket svinekød, kalvekød, oksekød, hestekød, vildtkød, eller man
kan lave frikadellerne af lammekød, kyllingekød eller kalkunkød. Se også krebinetter
eller karbonader.
Som drøjemiddel kan i stedet for melet bruges havregryn, rasp
eller kogte, mosede kartofler
Som væske kan i stedet bruges vand, bouillon eller øl
Krydderierne er traditionelt husholdningssalt og peber.
Frikadellerne steges i fedtstof på en pande i forskellige
størrelser. Mest anvendt er nok den størrelse, der kommer af at tage en klump fars
med en spiseske.
Anvendelse
Frikadeller bruges f.eks. i følgende situationer:
Som middagsret med tilbehør som kogte kartofler, rødkål, agurkesalat,
andre salater, stuvede grøntsager, f.eks. stuvet hvidkål eller stuvede grønærter,
kartoffelsalat.
Som frokostret med rødkål, agurkesalat, kartoffelsalat,
anden salat.
Skåret i skiver på smørrebrød, typisk med agurkesalat eller
andet surt.
Som frikadellesandwich på samme måde som bøfsandwich, den
danske version af burgeren (man møder også undertiden i fast food
frikadelleburger).
Som "gnavemad" i madpakker eller madkurve til
skovture – her ofte suppleret af salater.
Frikadeller laves stadig ofte fra bunden i mange
husholdninger, men de kan også fås industrifremstillede eller lavet hos slagtere.
Variationer
Hakket kød (eksempelvis svinekød, kalvekød, fjerkrækød) evt.
tilsat mel og æg og paneret med æg og rasp betegnes traditionelt som krebinetter.
Hakket kød uden tilsætning af mel, æg, mv., men også paneret
med æg og rasp betegnes traditionelt som karbonader.
Betegnelserne krebinetter og karbonader anvendes i dag synonymt.
Frikadeller kan tilberedes vegetarisk, med for eksempel linser.
Frikadeller tilberedt af fiskekød betegnes som fiskefrikadeller.
Udenlandske versioner
Varianter af frikadeller laves i hele den vestlige verden,
herunder hele Europa, Mellemøsten og flere steder i Asien og Afrika. Som fællesbetegnelse
anvendes ofte ordet kødbolle (eller en: Meatball på engelsk). I det danske
køkken skelner man mellem kødboller, der er kogte (som til boller i karry), og
frikadeller, der er stegte. De følgende udenlandske eksempler er alle stegte:
Færøerne: Færøske kjøtfrikadellur er som oftest lavet af
rent, malet oksekød, men der findes også en fiskevariant, fiskafrikadellur, som
bliver lavet af malet fiskekød, og som også minder om norske fiskeboller. En
anden lignende variant er knetti(r). I både knetti og fiskafrikadellur kan der
også kommes lidt fåretalg i.
Grækenland: Græske keftades er normalt friturestegt eller i
hvert fald stegt i olie, og de er typisk lavet af okse- eller lammekød krydret
med hvidløg.
Norge: Norske kjøttkaker (no:kjøttkake) svarer i stor
udstrækning til danske frikadeller.
Sverige: Svenske köttbullar (sv: köttbullar) ligner meget
danske frikadeller, men er typisk ret små, måske lavet med en teske. Omvendt er
danske kødboller det samme som frikadeller (se: frikadeller) på svensk.
Tyrkiet: Tyrkiske köfte (en:Kofta) laves af lamme- eller
oksekød og krydres på mange forskellige måder. Lignende kødboller laves overalt
i Mellemøsten og Nordafrika.
Ukraine: Frikadel'ka/ фрикаделька (flertal: frikadel'ki/ фрикадельки),
som minder om de danske frikadeller men dog kan være stærkt krydret med hvidløg
og i nærmest kogte varianter.