Logo

Frikadelle

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Frikadelle

Frikadeller med kartoffelmos, brun sovs, tyttebær og syltede agurker.

 

 

Frikadelle


Stegning af frikadeller i pande.

Frikadeller er en type stegte kødboller, og er en meget populær ret i Danmark som i mange andre europæiske lande. Ordet er en fortyskning af det italienske frittatella, der er stegt eller ristet (fritto) kød. Ordet er beslægtet med 'frikandeau' og 'frikassé'.

 

Ingredienser

En traditionel simpel opskrift på danske frikadeller består af lige dele hakket svinekød og kalvekød rørt med mel, mælk, æg, fint hakkede løg og krydderier, men variationerne er talrige. Her kan nævnes:

I stedet for den nævnte blanding af kød kan anvendes andre blandinger af hakket svinekød, kalvekød, oksekød, hestekød, vildtkød, eller man kan lave frikadellerne af lammekød, kyllingekød eller kalkunkød. Se også krebinetter eller karbonader.


Som drøjemiddel kan i stedet for melet bruges havregryn, rasp eller kogte, mosede kartofler

Som væske kan i stedet bruges vand, bouillon eller øl

Krydderierne er traditionelt husholdningssalt og peber.

Frikadellerne steges i fedtstof på en pande i forskellige størrelser. Mest anvendt er nok den størrelse, der kommer af at tage en klump fars med en spiseske.

 

Anvendelse

Frikadeller bruges f.eks. i følgende situationer:

Som middagsret med tilbehør som kogte kartofler, rødkål, agurkesalat, andre salater, stuvede grøntsager, f.eks. stuvet hvidkål eller stuvede grønærter, kartoffelsalat.

Som frokostret med rødkål, agurkesalat, kartoffelsalat, anden salat.

Skåret i skiver på smørrebrød, typisk med agurkesalat eller andet surt.

Som frikadellesandwich på samme måde som bøfsandwich, den danske version af burgeren (man møder også undertiden i fast food frikadelleburger).

Som "gnavemad" i madpakker eller madkurve til skovture – her ofte suppleret af salater.

Frikadeller laves stadig ofte fra bunden i mange husholdninger, men de kan også fås industrifremstillede eller lavet hos slagtere.

 

Variationer

Hakket kød (eksempelvis svinekød, kalvekød, fjerkrækød) evt. tilsat mel og æg og paneret med æg og rasp betegnes traditionelt som krebinetter.

Hakket kød uden tilsætning af mel, æg, mv., men også paneret med æg og rasp betegnes traditionelt som karbonader.

Betegnelserne krebinetter og karbonader anvendes i dag synonymt.

Frikadeller kan tilberedes vegetarisk, med for eksempel linser.

Frikadeller tilberedt af fiskekød betegnes som fiskefrikadeller.

 

Udenlandske versioner

Varianter af frikadeller laves i hele den vestlige verden, herunder hele Europa, Mellemøsten og flere steder i Asien og Afrika. Som fællesbetegnelse anvendes ofte ordet kødbolle (eller en: Meatball på engelsk). I det danske køkken skelner man mellem kødboller, der er kogte (som til boller i karry), og frikadeller, der er stegte. De følgende udenlandske eksempler er alle stegte:

 

Færøerne: Færøske kjøtfrikadellur er som oftest lavet af rent, malet oksekød, men der findes også en fiskevariant, fiskafrikadellur, som bliver lavet af malet fiskekød, og som også minder om norske fiskeboller. En anden lignende variant er knetti(r). I både knetti og fiskafrikadellur kan der også kommes lidt fåretalg i.

 

Grækenland: Græske keftades er normalt friturestegt eller i hvert fald stegt i olie, og de er typisk lavet af okse- eller lammekød krydret med hvidløg.

Norge: Norske kjøttkaker (no:kjøttkake) svarer i stor udstrækning til danske frikadeller.

 

Sverige: Svenske köttbullar (sv: köttbullar) ligner meget danske frikadeller, men er typisk ret små, måske lavet med en teske. Omvendt er danske kødboller det samme som frikadeller (se: frikadeller) på svensk.

 

Tyrkiet: Tyrkiske köfte (en:Kofta) laves af lamme- eller oksekød og krydres på mange forskellige måder. Lignende kødboller laves overalt i Mellemøsten og Nordafrika.

 

Ukraine: Frikadel'ka/ фрикаделька (flertal: frikadel'ki/ фрикадельки), som minder om de danske frikadeller men dog kan være stærkt krydret med hvidløg og i nærmest kogte varianter.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 3.170 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her