fillodej (fra græsk: φύλλο [udtales: fillo] 'blad') er flager
af usyrnet meldej, som bruges i retter fra Balkan og Mellemøsten. fillodej er
lavet af hvedemel, vand, lidt olie og raki eller hvid eddike. I nogle desserter
bruges også æggeblommer.
Hvad er fillodej? fillodej er papirtynde dejplader, der bliver
dejligt sprøde ved bagning, og er et godt bud på en fedtfattig dej.
Udseende
fillodej ligger pakket som en aflang rulle i forretningens
fryser.
Anvendelse
For at forhindre pladerne i at blive tørre og porøse, bør du
lægge et fugtigt klæde over pladerne, når du har pakket dem ud. Herfra tager
man så en plade ad gangen.
Næringsindhold: fillodej indeholder ca. 2 g fedt pr. 100 g.
# Hjemmelavet fillodej
750 g hvedemel (12.5 dl )
5 spsk olie (1 dl)
6¼ dl vand
lidt salt
2 spsk eddike
*
Gem noget af melet til bordet hvor du skal rulle dejen ud.
Bland de resterende ingredienser sammen - olie og melet først.
Ælt godt og lav en bolle af dejen.
Lad dejen hvile ca en time, et køligt sted.
Rul dejen ud på et bord med resten af melet - Så tynd som du ønsker den.