Dampning er en sund og skånsom tilberedningsmetode som lader
råvarerne bevare både smag, farver og næringsstoffer.
• Dampkognings-metoden er en god måde at lave mad på uden
fedt.
Dampet mad bevarer også form og konsistens bedre end mad som
koges på sædvanlig vis.
Det bedste er at anvende specielle dampkognings-indsatser.
Alternativet er en sammenklappelig si eller en almindelig
si, som sænkes ned i gryden.
DAMP RIGTIGT
Fyld gryden med vand så det lige når op til sien. Læg så
grønsager eller fisk i sien. En gryde af gennemsigtigt materiale er bedst, så
kan man se niveauet.
Krydr råvaren og damp den. Læg låg på og lad det koge sagte.
Når råvaren er "al dente" tager du den fra varmen, hælder koldt vand
på og lader det stå lidt.
Du kan dampe forskellige grønsager samtidig, hvis de har ca.
samme kogetid, fx gulerødder og selleri. Skær dem i lige store stykker og kog
til de er spændstige.
Sæt smag på vandet med friske eller tørrede urter, det
forstærker smagen på grønsager og fisk. Prøv med en blanding af timian,
laurbærblad og rosmarin.
Tips & råd
Hel fisk og fiskefileter egner sig fint til at dampe. Sørg
for at fisken ligger plant i risten.
Når man damper må vandet ikke koge helt væk, og heller ikke
komme i kontakt med det som dampes.
Væsken som bliver tilbage i gryden efter dampningen bliver
en god fond eller bouillon til supper, saucer eller gryderetter.
Det er vigtigt at dampen ikke slipper ud af gryden under
dampningen.
Hvis låget ikke slutter tæt, kan du dække hullerne med
folie.
Vær forsigtig når du fjerner folien, så du ikke brænder dig.