Logo

Damp rigtigt

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Damp rigtigt 


Dampning er en sund og skånsom tilberedningsmetode som lader råvarerne bevare både smag, farver og næringsstoffer.

• Dampkognings-metoden er en god måde at lave mad på uden fedt.

Dampet mad bevarer også form og konsistens bedre end mad som koges på sædvanlig vis.


Damp rigtigt 

Det bedste er at anvende specielle dampkognings-indsatser.

Alternativet er en sammenklappelig si eller en almindelig si, som sænkes ned i gryden.

 

DAMP RIGTIGT


Damp rigtigt 

Fyld gryden med vand så det lige når op til sien. Læg så grønsager eller fisk i sien. En gryde af gennemsigtigt materiale er bedst, så kan man se niveauet.


Damp rigtigt 

Krydr råvaren og damp den. Læg låg på og lad det koge sagte. Når råvaren er "al dente" tager du den fra varmen, hælder koldt vand på og lader det stå lidt.


Damp rigtigt 

Du kan dampe forskellige grønsager samtidig, hvis de har ca. samme kogetid, fx gulerødder og selleri. Skær dem i lige store stykker og kog til de er spændstige.


Damp rigtigt 

Sæt smag på vandet med friske eller tørrede urter, det forstærker smagen på grønsager og fisk. Prøv med en blanding af timian, laurbærblad og rosmarin.

 

Tips & råd


Damp rigtigt 

Hel fisk og fiskefileter egner sig fint til at dampe. Sørg for at fisken ligger plant i risten.

 

Når man damper må vandet ikke koge helt væk, og heller ikke komme i kontakt med det som dampes.

Væsken som bliver tilbage i gryden efter dampningen bliver en god fond eller bouillon til supper, saucer eller gryderetter.

Det er vigtigt at dampen ikke slipper ud af gryden under dampningen.

Hvis låget ikke slutter tæt, kan du dække hullerne med folie.

Vær forsigtig når du fjerner folien, så du ikke brænder dig.

 


 

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 4.611 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?
Effektiv reklame - klik her