adzukibønne er det samme som azukibønne, se om bønner her:
havebønne (Phaeseolus, slægt i ærteblomstfamilien; engelsk green bean, french bean, fransk haricots verts, tysk Bohne) fintsmagende grønsag, der
anvendes kogt som tilbehør og i salater. Stammer fra Sydamerika. Til Europa
(Spanien) i 1500-tallet, men først almindelig i øvrige Europa fra o. 1800. Den
lille grønne bønne hører hjemme i det finere køkken. Større varianter blev
skåret i stykker og stuvet (snittebønner), alm. i jævnere køkkener i begyndelsen
af 1800-tallet. Til vinterbrug blev snittebønner saltet, mens de små, grønne
bønner blev henkogt. Sæson juli-okt., forlænges ved import eller frysning.
Gennem forædling er næsten alle bønner i dag ribbefri og snittebønnen næsten
forsvundet.
Havebønner spises friske efter kogning, el. som tørrede bønner
efter udblødning og kogning. Tørrede havebønner kan være hvide, lyse- eller
mørkebrune, sorte og brogede.
Andre bønnesorter som spises tørrede er: store hvide
pralbønner (Phaseolus coccineus); store lysegrønne og mindre lysegrønne el.
sortbrune limabønner (Phaseolus lunatus), også kaldet månebønne og for de
hvides vedkommende smørbønne (engelsk butterbean); lille grøn mungbønne
(Phaseolus radiatus), der især egner sig til spiring; sort urbønne (Phaseolus
mung) bruges i Indien til bl.a. karryretter.
Nogle udbredte bønnearter tilhører en anden slægt i
ærteblomstfamilien, nemlig Vigna. Her finder vi den lille røde adzukibønne
(Vigna angularis), som især er populær i Japan; hvid vignabønne (Vigna
unguiculata) med en sort plet kaldet sortøjebønne med mange underarter; V.
umbellata, risbønne.
Friske, kogte bønner spises som tilbehør til kødretter, i
supper og salater el. som bønneretter. Tørrede bønner er i modsætning til
friske bønner meget proteinholdige og er en vigtig bestanddel af kosten i mange
lande. De spises bl.a. i chili con carne, bagte bønner, cassoulet og i
bønnesupper og -stuvninger.
Visse bønnearter indeholder stoffer, bl.a. lectiner, som kan
give anledning til forgiftninger. De ødelægges ved kogning af friske bønner i
5-10 minutter og udblødte, tørrede bønner i 30-60 minutter. Bønner koges bedst
i blødt vand. Hvis vandet er hårdt, kan man tilsætte lidt natriumbicarbonat
(natron). Udblødningsvandet bør hældes ud. Se også sojabønner, favabønner,
kikært (garbanzobønner) og linser.
Næringsindhold
i Azukibønner pr. 100 g:
Energi: 1377 kj / 329 kcal
Protein: 19,9 g
Kulhydrat: 50,20 g
Fedt: 0,53 g.