Er du mere til en moderne udgave af den klassiske laks, kan
du prøve denne laksesalat af røget laks med agurk og radiser. Den er perfekt på
et stykke godt rugbrød, så du kan anrette laksen i en skål og servere dildolien
og den hjemmelavede mayonnaise til.
Tilberedningstid: 1 time, 30 min. Antal
portioner: 4 pers.
# Ingredienser
Laksetartar:
6-8 skiver røget laks, i fine tern
6 radisser, i fine tern
3-4 spsk saltet agurk, i fine tern
1 spsk saltsyltet citron (eller citronskal)
et lille bundt purløg
salt og peber
Dildolie:
4-5 dl vindruekerneolie
1 stort bundt frisk dild
1 håndfuld persille
Mayonnaise:
1-2 past. æggeblommer
2 spsk god rygeost
3-4 dl vindruekerneolie
1-2 spsk mælk
1 tsk sennep
et skvæt æbleeddike
salt og peber
Desuden:
4 skiver godt kernerugbrød
smør til stegning
*
Fremgangsmåde
Dildolie:
Start med at lave urteolien.
Varm vindruekerneolie op til ca. 60 °C.
Hæld det over et dild og persille i en blender og kør det i
10 minutter.
Læg et rent klæde (et stykke af et viskestykke) i en si.
Passér olien gennem dette og ned i en skål.
Olien skal være mørkegrøn og klar.
Stil olien til side. Den skal køle helt af.
Mayonnaise:
Sørg for at alle ingredienser har samme temperatur.
Rør evt. rygeosten lidt mere lind med lidt mælk.
Denne mayo kan med fordel laves i en blender eller med en
stavblender i et glas.
Rør æggeblomme med sennep, salt, peber, lidt eddike.
Kom derpå olie i – lidt ad gangen. Men ikke hele olien.
Tag lidt af rygeost-massen og kom i. Så mere olie. Så mere
rygeost.
Sådan holder du konsistensen stabil.
Den skal have en klar røgsmag og være dejlig cremet til
slut.
Kom den evt. på sprøjtepose og læg i køleskab.
Ellers bare i en skål, koldt.
Laksetartar:
Lav saltet agurk ved at skrælle en halv agurk, og flække
den.
Skrab kernerne ud (midten af agurken) med en ske.
Drys den med havsalt.
Læg den på et viskestykke eller køkkenrulle i køleskabet for
at dryppe af.
Lad den salte mindst en times tid.
Skær den i små tern: ca 4x4 mm.
Køb den bedste, røgede laks du kan finde.
Skær den i fine tern på samme størrelse.
Radiserne skylles og skæres også i tern.
Saltsyltet citron:
Du skal kun bruge skindet. Frugtkødet kasseres.
Skæres i om muligt endnu finere tern.
Purløgen hakkes fint.
Anretning
Nu blandes tern af laks, agurk, radise, citron og
fintsnittet purløg.
Det smages til med salt og peber og bindes sammen af 3-4
spsk af dild olien.
Fire stykke godt kernerugbrød steges i smør, så de får
farve, smag og sprødhed.
Lad dem dryppe af på et stykke køkkenrulle.
Laksetartaren anrettes med små ”dutter” af rygeost-mayo.
Og husk nu: det skal være højt belagt!