Logo

- Picnic - Efterår

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

- Picnic - Efterår

Det sker ikke over natten. Det sker gradvist. Langsomt, men sikkert skifter naturen sine farver. Det grønne ligesom blegner, gulner for til sidst at blive brunt og med frostens hjælp endda orange eller rødt. Findes der mon en mere elegant måde at takke for en smuk sommer på?

 

Æblerne rødmer på træerne, og når de er modne, falder de ned. Hybenerne skifter fra grøn til orange, og brombærrene mørkner i solen. Kantarellerne lyser som guld langs skov­stierne, og svampenes konge rørhatten eller karljohan, som den mere majestætisk bliver kaldt, får tænderne til at løbe i vand, længe før man er nået hjem i køkkenet.

Luften bliver klarere, skarpere og lyset blødere - mirabelleblommelignende, nærmest man­gefarvet. Sivene i søerne bliver brunlige, og en morgen får rimfrosten hele landskabet til at skinne som sølv.

 

Muserne flytter indendørs, kravler rundt i væggene, til man finder musefælderne frem. Grævlingen drømmer om at gå i hi, bæveren hamstrer føde, og bjørnen føler sig evig træt. Det er snart tid til en lang, lang lur.

Fasanerne sætter orientalsk kulør på de nøgne kornmarker, og gæssene skriger et hæst far­vel. Billerne går under jorden, og mariehønsene gemmer sig bag stenene, eller hvor som helst de kan finde ly for regn og vind og sne og slud, og alt andet som vil komme ...

 

 

Jægerne samles i skoven, for nu skal naturen genvinde sin balance. Men man kan også jage på andre måder: Man kan plukke svampe, der kan fryses eller tørres og fyldes på glas, og man kan plukke bær, der bliver til syltetøj i de stadig tidligere aftener.

Eller man kan finde kikkerten frem og se på fugle: Når så mange af dem trækker sydover, er chancen for at opleve sjældne, bevingede gæster størst. Rariteter, som holder til i nord, stopper måske op en dag eller to for at drikke vand og samle kræfter, før de fortsætter læng­ere mod syd.

 

 

Hvem savner egentlig sommeren, når efterårsluften er klar og frisk, og det farvestrålende løv får landskabet til at ligne et abstrakt maleri? Enhver årstid har sin charme, også den, hvor naturen siger på gensyn med et fyrværkeri i gult, rødt og orange...

 

Efterårsaktiviteter

* Tag på svampetur. Svampe smager godt til det meste, men anskaf dig en svampe­bog og hold dig til de sikre arter som kantareller og rørhatte (karljohan). Svampeforgiftning er ikke til at spøge med. Du kan tørre svampene, eller du kan lave chutney eller stege dem på panden sammen med en klat smør, lidt finthakket løg og salt og peber. De smager skønt på brød, men også på knækbrød!

 

* Fuglene trækker mod syd, og man vil så gerne med ... desværre er vi ikke udstyret med vinger, men kan studere dem, der er. Det er en fascinerende hobby. Skaf dig en fuglebog og en kikkert, så er du allerede godt i gang Se dig omkring i naturen. Farvepragten er utrolig. Især efter et par frostnætter.

 

* Lav en smuk efterårsdekoration. Kastanjer, nødder, løv, svampe ... Der er så meget, som kan virke dekorativt i en skål på spisebordet.

 

* Skoven er fuld af bær, så du kan roligt sætte gryden i kog. En enkel opskrift at gå efter, når du sylter, er at anvende 4 dele bær sammen med 3 dele sukker. Vand til­sættes efter behov. Jo større væskemængde, der er i bærrene i forvejen, jo mindre væske er der behov for, når du laver syltetøj. Bland gerne forskellige slags bær sam­men, så får du din helt egen personlige variant.

 

* Husk et tæppe eller to. Efterårsdagen kan hurtigt blive kølig.

 

* Gummistøvler er også en god ide, hvis man færdes ude i skov og mark. Skovbunden er ofte fugtig på denne årstid.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (6 stemmer)
Siden er blevet set 6.894 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her