Vi
elsker at grille i Danmark. Maden smager fantastisk, og tilberedningen er en
oplevelse, som voksne og børn samles om. Her kommer en række gode råd om at
bruge grillen sikkert.
Placering af grillen
Sæt grillen i det fri, så osen og varmen kan slippe væk.
Placer grillen på et jævnt underlag, der ikke kan brænde.
Stil grillen i god afstand fra bevoksning og bygninger, som fx skur og legehus.
Hav vand stående tæt på grillen, fx en spand med vand.
Det er meget vigtigt at du aldrig sætter en tændt grill
indendørs. Det kan give en livsfarlig kulilteforgiftning. Sæt heller ikke en
delvist slukket grill indenfor, fx i en udestue. Lad den slukke helt færdig ude
i det fri./
Optændning af grillen
Tænd din grill sikkert og effektivt med en grillstarter,
briketter eller optændingsblokke. Optændings-væsker er meget svære at
kontrollere og kan hurtigt skabe åben ild med store flammer.
Anvend aldrig sprit eller benzin som optændingsvæske. De
udvikler dampe, som kan eksplodere, når man sætter ild til dem.
Ved gasgrill: Vær sikker på, at gasslangen ikke er revnet
eller beskadiget af solen, før du tænder grillen.
Gas kan sive ud og medføre brand.
Et godt tip er at have et dækken til sin gasgrill, så
gasslangen ikke bliver mør af solen.
Hold opsyn med
grillen.
Børn er blevet vant til at se grillen på terrassen om vinteren, hvor der ingen
farer var, fordi den ikke var tændt.
En lav grill kan ofte blive forvekslet med en bænk af børn, som de så sætter
sig på.
Man skal passe særligt på kuglegrillen, da børn ikke kan se, om den er tændt.
Vær opmærksom på, at du under ingen omstændigheder må hælde
tændvæske på en tændt grill.
Slukning af grillen
Lad grillkullene gå ud af sig selv.
Sørg for at stille grillen langt væk fra brandbart materiale, før du forlader
den.
Ved engangsgrill: Hæld vand over både grillen og stedet, hvor den har været.
Ved gasgrill: Husk både at slukke på gasflasken og selve grillen.
Vær opmærksom på, at grillkullene er varme i mange timer. Så
lad grillen stå natten over eller længere tid. Kullene skal være helt kolde,
før du tømmer grillen. Husk at tjekke for gløder, inden du smider asken ud.
Rengøring af grillen
Børst risten ren for fedt og sodrester, mens den stadig er lun.
Brug en grillbørste, der er beregnet til din slags grillrist.
Er risten meget beskidt, kan du smøre den ind i fast, brun sæbe og lægge den i
en stor pose natten over.
Bagefter vaskes den af med en svamp i lunkent vand.
Smør til sidst risten med en neutral madolie ved hjælp af et stykke køkkenrulle
og en grilltang.
Indimellem skal risten under alle omstændigheder gøres grundigt ren i varmt
sæbevand.
Fjern en gang imellem al snavs fra bunden på grillen, så der ikke opstår
opflamninger.
Ved gasgrill: Husk også at gøre brænderne rene ved at børste dem, så dyserne
ikke stopper til.
Hvis din grill har en støbejernsrist, skal du ikke bruge en
hård stålbørste på den, når den skal rengøres. For at undgå rust, er det
vigtigt, at du smører risten med en neutral olie efter brug.
Børn og grill
Beredskabsstyrelsen opfordrer generelt voksne til at
inddrage børn i aktiv omgang med ild, så de kan øve sig i at omgås den med
omtanke. Det er derfor en god idé at forklare børnene hvorfor og hvordan, de
skal passe på ved grillen. De skal inddrages i sikker omgang med grillen, og
der skal altid være en voksen til stede. Da mindre børn kan glemme at passe på,
selvom de forstår faren, skal der holdes et vågent øje med dem.
Der findes forskellige grillkurser for hele familien, hvor
der grilles og hygges i sikre rammer.
God fornøjelse med din
grill!