Før grillens era lavede man brûlé ved at opvarme metalplader i ilden, indtil de var rødglødende, og så holde dem henover en sukkerovertrukket overflade, så det karamelliserede. I dag kan man købe små smarte sæt, som imiterer denne proces, og de er sjove at bruge ved grillfester, da pladerne kan ophedes på grillstativet over kullene og så bruges til at karamellisere forberedte desserter, lige inden man skal servere dem. Her er imidlertid en opskrift, der gør brug af den almindelig grill til jer, der ikke ejer et af disse sæt. De fleste kokke bruger en gasbrænder.
Til 6 personer
600 g abrikoskompot eller frisk abrikoser
fintrevet skal fra 1 citron (valgfri)
750 g græsk yoghurt naturel
175 g brun farin
Skær abrikoserne i halve og fjern stenene.
Skær dem i stykker og kom dem i 6 små terrakottaskåle ca. 10 cm i diameter og 2,5 cm dybe, så abrikosstykkerne dækker bunden i et tykt lag.
Rør citronskallen, hvis du har valgt at bruge det, i yoghurten og fordel det henover abrikoserne i et tykt jævnt lag med en ske.
Hvis yoghurten ikke var iskold, så lad desserten hvile i køleskabet i mindst 1 time, indtil den er rigtig kold.
Det forhindrer at hele desserten størkner, når du karamelliserer dens overflade. Forvarm grillen ved den kraftigste varme du kan.
Drys sukkeret over yoghurten i et tykt, jævnt lag og sørg for at sukkeret når helt ud til kanten af skålen, så man ikke kan se noget af yoghurten.
Tør kanterne rene.
Læg skålen på grillpanden og skub den ind under de meget varme kul i omkring 3 minutter.
Hvis det er nødvendigt, så drej skålen indimellem, så alt sukkeret karamelliseres jævnt.
Tag desserten væk fra grillen, og lad sukkeret afkøle i nogle få minutter, til det størkner. Men lad ikke desserten hvile i mere end 10 minutter, ellers bliver karamellen til sirup!