Den sunde madpakke er sammensat, så der er nemme små ting på spid, gnave- eller gumlebrød og evt. en lille bøtte med hjemmerørt eller færdigkøbt dip.
Der er ikke noget mad, der er sundt eller usundt i sig selv - alt afhænger af sammensætningen. Her er nogle gode ideer:
Hjemmelavet agurkesalat samt lille gaffel, som barnet skal huske at tage med hjem igen evt. engangs, der kan bruges igen og igen.
Groft rugbrød skåret i stave.
Stave af ost med radise.
Yoghurt naturel i lille bøtte med ahornsirup og bær samt lille engangske, der kan bruges igen og igen.
Rødbede/æble smoothie: Blend 2 skrællede og rå rødbeder med 2 æbler uden skræl og kerner med 2½ dl yoghurt naturel.
Tun i lille skål med agurk i små tern, halve sherrytomater og et helt æg pakket ind for sig selv. Pres lidt citron henover og drys med salt. Læg en lille engangsgaffel ved.
Kogt majskolbe (kog kolben i kogende let saltet vand i 20 minutter, køl af og del i 2 stykker).
Kyllingelår med pesto
Vend kyllingelår i lidt olivenolie og citronsaft og steg dem i en 200ºvarm ovn 15-20 min. Drys med salt. Mens kyllingelårene er endnu lune, pensles de med basilikumpesto. Det giver en dejlig frisk og krydret smag. Server med foliehåndtag og brød.
Agurkesandwich med friskost
Til 2 sandwich: Snit ½ agurk og salt med løs hånd. Læg agurkeskiverne på en sigte med et let pres i 10 minutter. Smør 4 skiver sandwichbrød med smøreost. Læg agurkeskiverne henover og læg sammen til en sandwich. Skær sandwichen i en trekant og pak den fast ind i alufolie. Denne sandwich bliver kun bedre af at ligge på køl natten over.
Bruschetta med cherrytomater
To gode skiver, gerne italiensk brød, pensles med lidt olivenolie. Fordel halveret cherrytomater henover og læg en skive mild ost ovenpå hver. Bag brødene i en 200º varm ovn i 4-5 minutter. Pak brødene i madpakkepapir, så de ikke bliver bløde.
Lammekoteletter med tzatziki
Brug to lammekoteletter med skaft. Steg dem lidt på panden og krydr med salt og peber. Tzatziki: Snit ½ agurk og salt med løs hånd. Læg agurkeskiverne på en sigte med et let pres i 10 minutter. Rør 1 dl drænet yoghurt naturel med ½ fed snittet hvidløg. Vend det hele sammen og server i en lille bøtte. Husk en lille engangsgaffel.
Foccaciasandwich med avocado og frisk mozzarella
Flæk focacciaen og smør med lidt pesto. Fordel 1 avocado skåret i skiver henover og pres med lidt citron (ellers bliver avocadoen brun). Skær 1 stk mozzarella i tynde skiver og kom ovenpå. Læg sandwichen tæt sammen i alufolie.
Andeleverpostej
En dejlig nem og elegant variation af leverpostej. 200 g optøet ande- eller kyllingelever, 1-2 fed hvidløg, 3 hele æg, 4 dl piskelløde, bredbladet persille, salt og peber. Blend andelever med hvidløg, salt og peber. Tilsæt æg og fløde. Blend til en ensartet masse og sigt det. Tilsæt blancheret og fint snittet persille. Smør en passende form med olivenolie og bag i et vandbad i en 180º varm ovn i ca. 40 min. Postejen skal være blød. Den vil sætte sig, når den bliver kold. Kan holde sig 3-4 dage i køleskabet. Server med salte cornichoner eller agurk skåret i aflange tynde stave.