Dit nyfødte barn sover meget, men vokser også meget i den første tid. Det giver et stort behov for energi og derfor er spisning og hvile en stor del af jeres liv i starten.
Sundhedsstyrelsen anbefaler at vi ammer vores børn til de er 6 måneder. Årsagen er først og fremmest at sikre børnene den sundeste ernæring, men det også, at de fleste spædbørn udviklingsmæssigt først er parate til anden mad omkring 6 måneder.
D-vitamin - Sundhedstyrelsen anbefaler, at spædbørn gives 10 mikrogram D-vitamintilskud dagligt fra to uger efter fødslen til slutningen af første leveår, mørklødede børn børn dog til slutningen af andet leveår. Hvis moderen tager D-vitamintilskud, udskilles vitaminet dog i modermælken, men brystmælk er ikke tilstrækkelig til at sikre barnet de optimale mængder.
Hvis dit barn har stor appetit og ikke så nemt bliver mæt, kan man så småt begynde med vælling eller grød ved 4 måneders alderen.
Anbefalet energifordeling i kosten for børn 0-6 mdr:
- Protein 7-10%
- Fedt 40-55%
- Kulhydrat 35-55%
Flaske
Amning er bedst for det nyfødte barn og det er den naturlige måde for moderen at ernære sit spædbarn. Hvis du ammer behøver du ikke at bekymre dig omkring tilberedning af modermælkserstatning, mælkens temperatur og sammensætningen.
Modermælk
er altid lige ved hånden, den har den rigtige temperatur og sammensætningen ændrer sig automatisk gennem amningen så det hele tiden tilgodeser barnets behov. Gennem modermælken giver du, i form af antistoffer dit barn en naturlig beskyttelse mod infektioner og barnet er bedre beskyttet mod virus som for eksempel forkølelse og influenza.
Der er mødre som af legemlige årsager ikke kan amme og der er mødre som slet ikke har noget ønske om at amme. Hvis du gør dig de overvejelser, er det en god ide at tale med din sundhedsplejerske, så du er sikker på, at du træffer den rigtige beslutning for dig selv og dit barn. Hvis du beslutter ikke at amme, skal dit barn have modermælkserstatning indtil det er mindst 1 år gammel.
Hvis dit barn er allergidisponeret anbefales speciel modermælkserstatning.
Tal med sundhedsplejersken eller lægen herom.
.............