1 kop mælk
½ kop smør
1 pakke tørgær
½ kop sukker
1 tsk salt
2 æg, slås ud
4 spsk appelsin juice
1 spsk revet appelsinskal
2 tsk jorden anis frø eller 1 spsk mahlepi
5½ kopper mel
Rød-farvet påskeæg
Glasur:
¼ kop skivede mandler
2 spsk sukker
3 spsk appelsinsaft
*
A) I en lille kasserolle, blandes mælk og smør over medium varme.
Rør rundt indtil smørret smelter, hæld det derefter i en stor skål.
Lad det afkøle, indtil bare lunkent (30°C), tilsæt derefter gær og sukker, og bland godt.
Tilsæt salt, æg, 3 spsk appelsinsaft, appelsinskal, anisfrø eller mahlepi.
B) Drys melet i under konstant omrøring, indtil blandingen er fugtig, men ikke stiv.
Vend ud på et let melet bord og ælt godt i 10 minutter eller brug røremaskine og æltekrog.
Anbring dejen i en smurt skål, og pensl dejen med smeltet smør.
Dæk skålen til, stil den lunt et par timer, indtil dejen er hævet til det dobbelte.
C) Slå dejen ned og del den i 2 brød.
Del hvert brød i 3 dele, og rul hver del til et "lang reb" omkring 25x5 cm.
Flet de tre reb sammen, forsegl enderne, hvis du vil have en stang, eller flet det sammen for at danne et rundt brød.
Placer et påskeæg i midten af dejen.
Gentag med den anden halvdel af dejen til at en anden tsoureki.
Placer brødene på en smurt bageplade, dæk til og lad hæve lunt en times tid, indtil dobbelt størrelse.
D) Forbered glasuren (mahlepi), bland orangejuice, sukker og skivede mandler i en lille skål.
E) Forvarm ovnen til 180°C og bag brødene i 15 minutter.
Tag ud af ovnen og pensl med glasuren.
Returner til ovnen og bag i yderligere 20 minutter, indtil brødene er gylden brune.
Tips: Du kan normalt finde tsoureki i specialbutikker fødevarer butikker. Dette brød er en favorit hos vores hus til påske. Også bage den til enhver fest (uden påskeæg!) Eller til en særlig brunch.
Tsoureki (tsoo-REH-kee) er et gærbrød, som er det traditionelle brød i den græske påske. Du vil finde mange varianter af opskriften, men denne er afprøvet og god. Brødet er krydret med skal af appelsin og citron; et meget unikt krydderi kaldet Mahlepi eller Mahlab.
Uden for Grækenland, er det en smule tricky at finde Mahlepi. Dets særlige aroma kommer fra kirsebær findes i etniske butikker, der specialiserer sig i Middelhavet.
Hvis du ikke kan finde det, må du kan du bruge vaniljeekstrakt i stedet for Mahlepi.
Med eller uden det traditionelle røde æg, er denne opskrift til græsk påskebrød eller Tsoureki sikker på at være en dejlig tilføjelse til din traditionelle feriemenu.
Vi ønsker dig Kali Epitichia eller held og lykke i din bagning!