5 dl groft rugmel
50 g smør eller margarine
5 dl kogende vand
5 dl koldt vand
1 spsk salt
2 spsk sirup
1 spsk stødt kommen
50 g gær
7 dl groft rugmel
1 L hvedemel med meget gluten
Hæld 5 dl rugmel i en dejskål.
Tilsæt fedtstoffet i små stykker.
Hæld det kogende vand i og rør rundt.
Lad det stå i ca. 10 min.
Rør det kolde vand, salt, sirup og kommen i.
Blandingen skal være håndvarm.
Smuldr gæren i og rør rundt, til den er opløst.
Tilsæt rug- og hvedemel, men gem ca. 1 dl af hvedemelet, til brødet skal
æltes igen.
Ælt dejen kraftigt, 5 min. på maskine eller 10 min i hånden.
Den skal føles smidig.
Hæver tildækket til dobbelt størrelse i ca. 45 min.
Ælt dejen smidig på et meldrysset bagebord og del den i 3-4 stykker.
Form dem til brød.
Læg brødene på tværs på en bageplade dækket med bagepapir og lad dem hæve tildækket i 30 min.
Bages ved 175º i ca. 1 time.
Afkøles en bagerist, under et viskestykke.