Dej 1 (Surdej)
2 dl vand
25 g gær
5 dl groft rugmel
Dej 2
5 dl vand
25 g gær
Dej 1 (surdejen)
1 spsk salt
1 ½ spsk kommen
4 dl fint rugmel
ca. 7 dl hvedemel
ca. 1 dl vand
1 spsk sirup
Dej 1:
Varm vandet til 37. Smuldr gæren i en skål.
Hæld vandet over og rør rundt, til gæren er opløst.
Tilsæt rugmel og lad den stå ved stuetemperatur til næste dag, hvor det er blevet surdej.
Dej 2:
Varm vandet til 37. Opløs gæren i en skål i lidt af vandet.
Tilsæt resten af vandet samt surdej, salt og kommen.
Rør og ælt rug- og hvedemel i.
Ælt dejen på bagebordet og del den i to-tre lige store stykker.
Form dem til glatte brød uden revner.
Læg dem i en bradepande eller smurte brødforme (2 stk á 1 ½ l. eller
3 stk á 1,2 l.).
Pensl med smeltet margarine eller smør mellem brødene og prik dem med en gaffel. Hæver til knap dobbelt størrelse.
Bages i nederste del af ovnen ved 200º ca. 1 time.
Efter 30 min. pensles de med sirup udrørt i vand.
Bages derefter videre.
Når der er 10 min. tilbage af bagetiden, vendes brødene ud på en bageplade og bager færdig på siden.
Afkøles tildækket.
Tips: 3 små eller 2 store brød