Logo

Rugbrød med surdej, hjemmebagt

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 En opskrift på godt rugbrød, fra dengang da der fandtes godt brød ...

Surdej:

fuldkornsrugmel
0,5 l vand
0,5 tsk salt
1 tsk honning

Rugbrød:
1 l koldt vand
1,5-2 kg fuldkornsrugmel eller rugkerner (du selv maler til mel på mølle)
1 spsk. honning
2 spsk. salt
1 mørk øl, gerne krydret
evt. 2 spsk maltmel
250 g rugkerner, der har stået i rigeligt koldt vand i køleskab 3 dage inden brug.

Du kan evt. koge rå kerner inden brug.

*

Surdej
Blandingen skal have konsistens som løs havregrød.

Den skal stå på køkkenbordet ved 20°C i 5-6 dage, evt. lidt længere.

Dejen skal boble lidt.

Rugbrød:
Surdejen kommes i en røreskål og røres sammen med vand, kerner, salt, honning, malt mel og øl.

Melet arbejdes i lidt efter lidt, til der er opnået en konsistens som stiv havregrød.

Det er ikke sikkert, at al melet skal bruges.

Der tages knap ½ liter dej fra, som røres op med vand til en lind grød og gemmes til at bruge som surdej næste gang.

Dejen kommes op i silikoneforme, evt. bageforme, der er foret med bagepapir af en god kvalitet.

Sørg for at trykke dejen godt ned i bunden af formen.

Prik brødene med en stegegaffel eller strikkepind.

Dyp en træspatel i vand, og glat overfladen, mens dejen trykkes ned i formen.

Fold nu det overskydende bagepapir hen over brødene, der skal stå på køkkenbordet i ca. 12 timer.

Brødene bages ved 170°C ca. 1 ½ time (centertemperatur 92°C).

Sluk ovnen, og lad brødene stå endnu 10-15 minutter.

Tag brødene ud af formene, og pak dem med det samme ind i tætsluttende køkkenfilm.

Lad dem stå til næste dag, før de skæres.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 2.515 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her