Bag
dit eget rugbrød til frokosten, Brødet her er ren luksus med hele nødder og
masser af kerner.
Arbejdstid:
30 min. Hævetid: 2 timer. Bagetid: ca. 2 timer. Fryseegnet. 1 stort brød.
#
1
liter kærnemælk
25 g
gær
500
g knækkede eller skårne rugkerner
500
g groft rugmel
250
g blandede kerner og frø (hør, solsikke, græskar)
200
g hele hasselnøddekerner
75
g mørk sirup
2½ spsk
groft salt
Til
formen:
15
g smør
3 spsk
blå birkes
*
Lun
kærnemælken i en gryde til maks. 37 °C, og hæld den i dejskålen.
Smuldr
gæren i, og tilsæt de øvrige ingredienser.
Rør
dejen godt igennem gerne 8-10 min. på maskine.
Smør
en rugbrødsform (3 liter) med smør, og drys med blå birkes.
Fyld
dejen i formen, og glat overfladen med en gummiskraber.
Drys
overfladen med blå birkes, dæk til med plastfilm, og lad den hæve til formen er
helt fyldt ca. 2 timer.
Sæt
formen i ovnen og tænd på 160 °C.
Bag
brødet i ca. 2 timer. Tjek med et stegetermometer: centrumstemperaturen skal
være 98 °C.
Vend
brødet ud på en rist til afkøling.
Opbevar
i en frysepose - ikke i køleskabet, så bliver det tørt.
TIPS:
Du kan godt bage en halv portion: Brug da en form, der rummer 1½-2 liter.
Skiven bliver mindre, men brødet bliver ligeså godt. Bagetid ca 1½ time.
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin