Surdej:
1 pilsnerøl
1 bæger yoghurt
1 dl sirup
rugmel
900 g knuste rugkerner
½ spsk ymer
1 pilsnerøl
1 porter
3 groftrevne madæbler
125 g hørfrø
125 g solsikkefrø
½ dl sirup
1 spsk salt
600 g rugmel
200 g hvedemel
Surdej:
Rør pilsnerøl, yoghurt og sirup med rugmel til en lind grød. Dæk med film og stil det lunt i 2 døgn, eller til dejen lugter "syrligt", så kan bagningen starte.
Rør knuste rugkerner med ymer, øl, porter, madæbler, hørfrø, solsikkefrø, sirup og salt. Rør rugmel og hvedemel i og tilsæt 2 ½ dl af surdejen. Hæld dejen over i 2 velsmurte forme og lad dem hæve tildækket på et lunt sted i 12 timer. Resten af surdejen sættes i køleskab til næste gang.
Pensl overfladen med lidt smør og bag rugbrødene i 1 ½ time ved 165º. Tag dem ud af formene og bag yderligere 20-30 min.