Stærkt inspireret af en citrusmandelkage spist på Fusagers kokkeskole i Provence følger en tillempet opskrift på orangemuffins, der er et scoop på brunchbordet. (ca. 24 stk}
2-3 smukke appelsiner med usprøjtel skal, co. 500 g
200 g mandelmel (fintmalede, spanske mandler)
150 g grofthakkede, spanske mandler
6 æg
250 g rørsukker
1 ½ tsk bagepulver
Citruslage:
1 citron
1 appelsin
1 dl rørsukker
¼ dl Grand Marnier eller Orangelikør
Tilbehør: Appelsinlameller (kan udelades)
Kog appelsinerne i en gryde med vand i 2 timer.
Tag dem op og lad dem køle af.
Skær dem i grove stykker - stadig med skal, fjern evt. kerner og kør appelsinstykkerne til pure på blender (Krupps lille "Speedy" er genial) eller foodprocessor.
Pisk æggene meget luftige, tilsæt sukker, mandelmel, grofthakkede mandler, bagepulver og appelsinpuré.
Fordel dejen i smurte muffinsforme og bag dem ved 190ºC i ca. 25 minutter.
Prøv med en nål, om kagerne er gennembagte.
Dejen kan også fyldes i en springform og bages så i min. 40 minutter.
Citruslage:
Skræl appelsin og citron tyndt og skær i fine strimler eller brug et citrusjern.
Kog strimlerne i en lage af saft fra citrusserne med sukker.
Når lagen er kraftigt reduceret tilsættes likør.
Pensl muffins med lagen og fordel citrusstrimlerne over.
Som tilbehør eller dekoration kan også bruges appelsinlameller.