2 dl mælk
1 pk gær (50 g)
50 g margarine
2 æg
50 g sukker
1000 g hvedemel
1 knivspids kardemomme
*
Mælken lunes til den er lillefingervarm.
Gær smuldres heri og røres ud heri.
Margarine smeltes – må ikke brune.
Æg røres ud i mælken og gæren.
Margarine hældes i og røres rundt, hvorefter sukkeret tilsættes og røres rundt.
Halvdelen af melet røres i og halvdelen af det sidste hældes ud på bordet og æltes sammen.
Det er ikke sikkert, at alt melet skal bruges, men bliv ved med at komme
det sidste hvedemel i, indtil dejen er blød og smidig.
Dejen stilles til hævning et lunt sted ca. 20-30 minutter.
Dejen æltes igen og formes til boller, der stilles på bageplade, der er
beklædt med bagepapir.
Hæver igen 20-30 minutter et lunt sted, hvorefter de bages ca. 10-15
minutter ved 200°C, på midterste rille.
Tips: Vær opmærksom på, at ovnen tændes, inden bollerne er formet og skal hæve, så ovnen har den helt rigtige temperatur, når bollerne skal bages.
Denne opskrift kan også bruges ved langtidshævning. Bland dejen og form bollerne og lad dem hæve min. 2 timer, alt afhængig af hvor varmt
stuetemperaturen er. I vinterhalvåret i et køligt rum, kan du lave bollerne om aftenen og sætte dem i ovnen næste dags morgen og derved have
friskbagte boller uden du behøver stå op midt om natten.
Margarine kan evt. erstattes af olie og derved gøre bollerne mere
fedtfattige.