175 g smør
5 dl mælk
50 g gær
1 g safran (se tips)
150 g sukker
1 æg
ca 1 kg hvedemel
Pynt:
1 æg til pensling
rosiner
Smelt smørret og bland med mælken.
Varm blandingen op til den er lunken (37°C).
Smuldr gæren i en skål og bland med lidt af den lunkne væske.
Rør til gæren er opløst.
Rør safran, sukker og sammenpisket æg i.
Bland så hvedemel i (gem lidt hvedemel til udrulningen) og ælt til en jævn og smidig dej.
Lad dejen hæve til den får dobbelt størrelse, ca. 1 time.
Læg dejen på bordet sammen med resten af melet og ælt den sammen.
Del dejen i to deler.
Form den ene del til en rund bolle, som så rulles eller trykkes ud til en cirkel (ca. 28 cm i diameter).
Læg den på en bageplade dækket med bagepapir.
Rul resten af dejen ud til 4 pølser, 2 lange og 2 korte som herefter flettes.
Læg flettene på kagen - den ene i midten og den andre langs yderkanten. Efterhæv kransen i 30 minutter.
Pensl over med sammenpisket æg.
Tryk rosiner ind i dejen til pynt.
Bag "Luciakransen" midt i ovnen ved 200°C i ca. 20 minutter, eller til den er gylden.
Afkøles på pladen.
Tips: Safran kan købes i tråde eller i pulveriseret form.
Købes safran i tråde, kan det være en fordel at knuse den lidt sammen, for eksempel i en morter.
"Luciakransen" bliver ekstra smuk hvis du stikker et lys ned i midten af kagen og tænder det når kagen skal serveres.