Formkage
2 ½ dl kærnemælk
1 ½ tsk natron
350 g dansk honning
180 g brun farin
2 tsk stødt kanel
2 tsk stødt ingefær
1 tsk stødt kardemomme
1 tsk stødte nelliker
2 store æg
revet skal af en usprøjtet appelsin
200 g tørret frugt i små tern fx: figner, abrikoser og/eller rosiner
550 g hvedemel
1 ½ tsk bagepulver
Tænd ovnen på 150°.
Bland kærnemælk og natron i en 1 l skål (det hæver).
Varm honning og brun farin op til det er godt blandet.
Tilsæt de tørre krydderier og lad det køle lidt af.
Rør æggene i et af gangen.
Bland appelsinskal i.
Bland lidt af hvedemelet med de tørrede frugter og bland resten med bagepulveret.
Rør melet i sukkermassen skiftevis med kærnemælk/natron blandingen.
Vend de ’melede’ tørrede frugter i.
Hæld dejen i en smurt kageform (1 ½ l) og stil den midt i ovnen og lad den bage ca. 5 kvarter eller til en urtekniv stukket ind midt i kagen kommer ren ud.
Lad kagen køle helt af.
Tips:
Kagen holder sig fint i mindst 14 dage.
Server den fx med lidt æblemos: Vask 3 store madæbler og skær dem i tern (med skræl og kernehus). Damp dem under låg til æblerne er helt møre. Mas dem gennem en sigte og kom dem tilbage i gryden. Damp mosen lidt ind og smag til med sukker og citronsaft. Server lun eller kold.