karamelliseret mælk og skyrsorbet - 6 personer
Konditorcreme:
2 dl fløde
7 spsk mælk
50 g sukker
2 æggeblommer
10 g Maizena majsstivelse
½ stang vanilje
1 knsp. salt
Kog fløde, sukker og vanilje op.
Pisk æggeblommer og Maizena sammen.
Hæld den kogende fløde over æggemassen under kraftig omrøring.
Smag til med salt og stil cremen på køl.
Skyrsorbet:
6 dl vand
250 g sukker
1,2 dl citronsaft
50 g glucose
600 g skyr (el. fromage blanc)
2 blade udblødt husblas
Kog vand, sukker, glucose og citronsaft op og smelt den udblødte husblas.
Tilsæt skyr lidt ad gangen og blend til sidst massen med en stavblender.
Kør cremen på ismaskine.
Karamelliseret mælk:
3 dl sødmælk
2 spsk honning
1 knsp. salt
Bland mælk og honning, lad stå på komfuret og langsomt reducere ved svag varme.
Det tager ca. 1 ½ time, og mælken skal være karamelliseret og let gylden.
Smag til med salt.
Syltede kumquats:
10 kumquats
Sukker
Vand
Befri frugterne for kerner og kog skallerne i lige dele sukker og vand i ca. 1 time
Chokolade disc:
Hvid chokolade
Extra:
Græskarkerner (gerne fra Samsø)
Smelt den hvide chokolade og hæld den i en flad bakke, der har ligget i fryseren i ca. 2 timer.
Denne chokbehandling får chokoladen til at stivne.
Stik chokoladen ud i runde "discs", der passer til din dybe tallerken...
Anretning:
Anret konditorcreme, skyrsorbet, syltede kumquats og græskarkerner i bunden af dybe tallerkener.
Læg chokolade disc'en over og hæld til sidst den varme karamelliserede mælk over choko-disc'en.
Tips: Skyr: Kan endnu ikke købes i Danmark. Noma køber det direkte fra Island, men forventer, at det også snart kan købes her. Det er et nordisk fromage blanc produkt fra Vikingetiden, der indtil videre må estattes af dansk fromage blanc.