Klejner er sløjfeformede kager som koges i fedtstof. De
laves for det meste op til jul og er kendte i Danmark, Sydsverige, Norge,
Færøerne, Island og Grønland.
Den
bedste opskrift på klejner med fløde. Dejen til klejnerne laves
med hjortetaksalt, kardemomme
og citronskal, inden de koges sprøde i palmin.
115 stk
# Ingredienser
500 g hvedemel
½ tsk hjortetaksalt
1 tsk kardemomme (kan udelades)
125 g smør/eller margarine
3 hele æg
3 spsk fløde
175 g melis
fintrevet skal af en ½ citron
2 pk palmin til kogning
* Tilberedning
Hvedemel, hjortetaksalt og kardemomme sigtes sammen.
Koldt smør/margarine hakkes i melet.
Æg, fløde, sukker, og citronskal røres sammen og hældes i.
Dejen æltes sammen, stilles koldt min 1 time.
Derefter rulles den ud i ½ cm tykkelse og skæres med klenjnesporen i 5 cm brede strimler
(gerne efter en lineal).
Strimlerne deles igen i spidse firkanter (rhomber) der gives et rids på midten og
vrides til klejner ved at trække den ene spids gennem hullet i midten.
Klejnerne lægges koldt mens den næste laves.
Palminen varmes op i en gryde med bred bund, ved middel varme 180 °C (Kan måles med sukkertermometer) eller til det syder om en tændstik.
Kog hurtigt 3-4 klejner heri ad gangen.
Læg dem på fedtsugende papir, og når de er kolde, lægges de i kagedåser.
Tips: Hvis der lægges for mange klejner i ad gangen, eller klejnefedtet bruser og skummer,
er palminen for kold. Den må da varmes igen inden yderligere brug.
KLEJNER MÅ IKKE
LAVES AF BØRN, DA FAREN FOR SKOLDNING ER FOR STOR.