½ pk. gær 25 g
3 dl vand
2 spsk mørk sirup
1 tsk salt
1 spsk olie
8 dl rugmel eller blandingsmel
Smuldr gæren i en skål, tilsæt koldt vand, sirup, salt og olie og rør i det til gæren er opløst.
Mål melet af i et litermål, så det ikke bliver banket for hårdt sammen.
Hæld 7 dl af melet i skålen og ælt det hele i ca. 5 minutter til en
smidig dej.
Lad dejen stå overdækket og køligt natten over, gerne i en kold kælder
eller viktualierum.
Lad den stå i 12 timer.
Kom dejen ud på et melet bord og ælt så meget hvedemel i dejen, så den
bliver til at håndtere og ikke klæber.
Del dejen i 16 lige store stykker, tril dem i hvedemel og læg dem på en plade
med bagepapir.
Lad bollerne hæve i mindst 10 minutter.
Bag dem ved 250°C i ca. 10 minutter og lad dem derefter køle i 5-10
minutter inden servering
Tips: Det er lettere at dele dejen i 16 dele, hvis du først ruller dejen
ud til en rulle. Del den derefter midt over og del så hver del et par gange til.