Denne dej indeholder små smørklumper, der smelter under bagningen og gør brødet sprødt.
300 g hvedemel
1 tsk salt
2 tsk bagepulver eller natron
100 g køleskabskoldt smør
2 dl tykmælk, yoghurt eller mælk
Tænd ovnen på 225°. Bland mælk, salt og bagepulver i et dejfad. Rør det godt sammen. Skær det kolde smør i tern, og bland det i melet. Det skal smuldres hurtigt,
uden at smørret bliver alt for findelt. Hæld væsken j, og ælt dejen hurtigt sammen. Der må ikke æltes for meget!
Drys lidt hvedemel på bordet. Skrab dejen ud med en dejskraber, og form den med melede hænder til et stort, fladt, rundt brød. Skær brødet i kvarter uden at skære helt igennem. Prik dejen med en gaffel. Læg brødet på en smurt bageplade, og bag det midt i ovnen i 15-20 min. Lad det køle af på en bagerist.
Variationer:
En del af hvedemelet kan erstattes med grahamsmel eller andre former for groft hvedemel.
Tilsæt 50 g rosiner, finthakkede abrikoser, dadler eller figner.
Hvis man tilsætter friske krydderurter, kan man sagtens spise scones til mad.