Traditionen tro bliver der spist varme hveder aftenen før St. Bededag. De flækkede hveder ristes gyldne og sprøde i ovnen, før de spises med smør på.
12 stk
50 g gær
2 ½ dl vand
500 g hvedemel (godt 8 dl)
1 tsk salt
1 tsk sukker
75 g smør
1 æg
Udrør gæren i lunkent vand. Bland hvedemel, salt og sukker.
Findel fedtstoffet heri, så det minder om reven ost.
Bland gærvæden i melet og tilsæt det sammenpiskede æg.
Ælt dejen sammen og stil den til hævning på et lunt sted i en halv time.
Del dejen i 12 portioner og form dem til boller.
Sæt bollerne side om side i en smurt bradepande.
De skal hæve, så de hænger sammen og far en firkantet facon.
Lad dem hæve i tre kvarter.
Bag hvederne ved 200°C i ca. 20 minutter.
Inden hvederne serveres, flækkes de og ristes i ovnen ved 250°C i 10 minutter.
Spises med koldt smør og evt. marmelade.