Rugbrød
1 portion surdej (2 dl)
750 g rugmel
750 g hvedemel
1 kg rugkerner, hele eller knækkede/skårne
200 g solsikkekerner
1 øl (veltempereret!)
1 spsk salt
1,5 ltr. lunkent vand
(alle ingredienser - undt. vand! - fås økologisk!!)
1. dag:
Surdejen udtages af køleskab et par timer før brug for at gærcellerne kan 'vågne'. Surdejen opblødes i det lunkne vand. Brug et stort lerfad. Der tilsættes lidt salt, og melet blandes i. Det hele blandes godt (brug en stor solid ske af træ), og der tages dej fra til næste bagning: ca. 2 dl i et syltetøjsglas. Dejen hæver nu på et lunt sted i 24 timer.
2. dag:
Derefter hældes den tempererede øl i samt rug- og solsikkekernerne. Atter røres blandingen godt og hældes op i to rugbrødsforme. Står til yderligere hævning i min. 3 timer, hvorefter brødene bages ved 200ºC i 90 min. (Sættes på en plade lidt over ovnbunden). Efter bagning og udtagning af formene pensles brødene på toppen med vand (=mere blød skorpe) og skal så blot køle af. Kan naturligvis fryses.
Tips:
Man kan efter behag tilsætte mørk maltsirup før anden hævning; brug rigtige professionelle rugbrødsforme, der ikke skal smøres.
Smager pragtfuldt under alle gode, rene råvarer!!