Slow food!
1 kg knækket rug
2 kg hvedemel (ca.)
3 tsk honning
3 tsk salt
evt. krydderier
Det er praktisk at påbegynde brødene om eftermiddagen, så de kan hæve natten over. 1 kg knækket rug sættes i blød i rigelig lunkent vand , ca 30ºC varmt. Der tilsættes 2 tsk honning og 1 tsk salt - begge dele opløst i ca. 30ºC varmt vand. Rugen skal stå i blød i ca. 5 timer. Herefter tilsættes : - 2 tsk salt - 1 tsk honning - evt. krydderier (fennikel, anis, koreander osv.) - ca. 2 kg hvedemel Mængden af hvedemelet afhænger af, hvor megen vand rugen er sat i blød i. Brødene æltes derefter. Jo mere fast dejen er, jo mindre hæver den. Brødene kommes i forme (så de fylder ca. ⅔ af formen) og formene dækkes, så der ikke kommer luft til. Man kan dække med fliser, men hvis du ikke har det, kan der bruges alufolie med et stykke bagepapir under. Bagepapiret er nødvendigt for at undgå, at brødet kommer i kontakt med alufolieet, hvis det hæver helt op under kanten. Nu skal brødene hæve i ca. 12 timer ved ca. 28ºC. Hvis der ikke er et sted, hvor der er lunt, kan du eksperimentere med en papkasse med en el pære for at opnå den rette temperatur. Efter hævningen bages brødene (stadig tildækkede) 6-8 timer ved 120ºC - kan også bage længere tid ved svagere varme. F.eks. får man pumpernickel ud af at bage dem 12 timer ved 110ºC og derefter 12 timer ved 90ºC. Et brød er gennembagt, når temperaturen i midten af brødet er 96ºC.