Logo

Frugtbrød

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Har du ikke en bageform, så form dejen til en kugle, læg den på en bageplade og rids et rudemønster i overfladen og bag det i øvrigt som beskrevet.

1 x Grundopskrift på brød (se nedenfor)
1 knsp stødt kanel
1 stødt nellike
200 g tørrede abrikoser
100 g tørrede dadler
200 g rosiner

Kør krydderier og frugt i food processoren eller hak det fint i hånden.

Bland det i dejen under Trin B i grundopskriften, men hold lidt vand tilbage, for tørrede frugter kan have forskelligt vandindhold.

Når konsistensen er, som den skal være, fortsættes til Trin E.
Når al luft er æltet ud af dejen, så læg den i en passende, smurt og meldrysset bageform. Dejen skal holde sig lidt under formens overkant, men når den er hævet op i slutningen af Trin E, skal den stå smukt og overdådigt som en kæmpe blomsterknop, der er lige ved at springe ud.

Et pirrende syn.

Bag brødet i en forvarmet ovn ved 200º i ca. 50 minutter, tag det ud af formen og bag det yderligere 10 minutter, indtil det lyder hult, når man banker det under bunden.

Lad køle af i ½ time.

 

Grundopskrift på brød

30 g gær
30 g honning eller sukker
6 dl lunken vand
1 kg hvedemel med højt glutenindhold + lidt extra til skål/bord/fingre
30 g salt

A. Opløs gær og honning/sukker i det lunkne vand.

 

B. Bland hvedemel og salt i en skål og hæld den opløste gærblanding i.

 

C. Ælt hvedemel og væde med røremaskine/æltekroge i 10 min. til konsistensen er blød og let fugtig. Visse meltyper kræver mere væde, så juster evt.
Det udvikler melets gluten at blive æltet og giver dejen god konsistens.

 

D. Lad dejen hæve et lunt sted i skål med film over, til dobbelt størrelse.
Hævning fremmer dejens smag og struktur og tager omkring 45 min.

 

E. Når dejen er hævet æltes den et minuts tid, så luften går ud.
Herefter kan den formes i den facon, man måtte ønske - rund, flad, lang, med fyld, i smurt form osv.
--

 

Resten er til et andet brød:

F. Så skal dejen atter hæve til dobbelt størrelse.
Det gælder om ikke at miste tålmodigheden og fremskynde processen, for det er andenhævningen, der giver den dejlige, bløde struktur.

 

G. Nu skal brødet bages uden at ødelægges efter alle anstrengelserne.
Brødet skulle gerne bevare luften, så pas på ikke at støde til det.
Sæt forsigtigt pladen i en forvarmet ovn på 200ºC og lad være med at smække ovnlågen i.

 

H. Bag brødet i ca. 30 min. Mærk om brødet er bagt ved at banke under bunden, kommer der en hul lyd når man banker, er brødet færdigt.
Stil brødet til afkøling på en bagerist.


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (6 stemmer)
Siden er blevet set 2.696 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
Effektiv reklame - klik her