100 g smør eller margarine
200 g sirup
75 gær
7 dl mælk
700 g rugmel
ca 700 g hvedemel
1 tsk st. anis
æg til pensling
Smelt fedtstof og sirup, men lad det ikke blive for varmt.
Lun mælken og rør gæren ud heri.
Hæld den håndvarme sirupsblanding i mælken og bland rugmel og anis i.
Rør dejen godt og tilsæt halvdelen af hvedemelet. Kom derefter hvedemel i til dejen er lind og glat. Sæt dejen til hævning på et lunt sted ca. 30 min.
Ælt dejen igennem, del den i ca. 30 stykker, der formes til runde, glatte boller.
Klap dem lidt flade og stik en melet finger ned i hver bolle så der bliver hul.
Efterhæv bollerne på plade i ca. 15 min.
Pensles med æg og bages ved 225° i ca. 15 min.
Frokostboller eller lauper, som de også kaldes er store hvederugboller, der spises med smør til en kop kaffe eller te. Velegnede til frysning.
ca.30 stk