Finland er et godt
brødland: finnerne lægger vægt på, at brød både skal smage godt og være sundt
og groft. Brødet her hedder på finsk Hiivaleipä. Det er bagt med rug og honning
og har et hul i midten en tradition fra den tid, da det blev hængt op for at
tørre, så det kunne holde i længere tid. Det er et dejligt brød til pålæg, fx
ost eller pølse.
Arbejdstid: 20 min.
Hævetid: 2 timer Bagetid: ca. 35 min. Fryseegnet. Til 1 brød
#
25 g gær
3 dl vand
2 spsk honning
2 tsk groft salt
50 g smeltet smør
250 g groft rugmel +
2 spsk til drys
ca. 150 g hvedemel
*
Rør smuldret gær ud
i ½ dl vand (maks. 37 °C).
Tilsæt honning,
salt, smør og resten af vandet.
Tilsæt rugmel og
gradvist hvedemel.
Ælt dejen godt
igennem den skal være blød og ikke for tør.
Lad dejen hæve lunt
1 time med et fugtigt viskestykke over.
Ælt dejen igennem og
form et rundt brød med hul i midten og en diameter på ca. 25 cm.
Læg hulbrødet på en
bageplade med bagepapir.
Strø hulbrødet med
rugmel og lad det efterhæve ca. 1 time.
Varm ovnen op til
200 °C.
Prik hulbrødet med
en spise- eller strikkepind.
Sæt det i den varme
ovn og bag ca. 35 min.
Bank på det i
bunden.
Når det lyder hult,
er det færdig bagt.
Afkøl på en
bagerist.
Se flere gode brød
her: brød
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin