Tørrede figner er sødere end friske. De gamle romere brugte tørrede figner som sødemiddel, fordi rørsukker var en både sjælden og dyr vare.
18 cupcakes:
225 g usaltet smør
225 g sukker
225 g hvedemel
1 ½ tsk bagepulver
4 æg
1 spsk vaniljeekstrakt
150 g finthakkede tørrede figner
Glasur:
200 g flødeost. blødgjort
175 g flormelis. sigtet
1 tsk vaniljeekstrakt
1 spsk revet skal fra en usprøjtet citron
3 spsk hakkede tørrede figner
Varm ovnen op til 175°C og læg 18 papirforme i muffinforme.
Rør alle ingredienser kagerne sammen i en stor skål med en elektrisk håndmikser, til dejen er glat og bleg - det tager 2-3 minutter.
Fordel dejen i papirformene og bag kagerne i 20 minutter.
Tag formene ud af ovnen og lad dem køle af i 5 minutter.
Løft papirformene op af formene og lad kagerne køle af på en rist.
Lav glasur: Rør flødeost, flormelis, vanilje, figner og citronskal sammen og pisk det hurtigt med en elektrisk håndmikser, til det er blødt og cremet.
Smør glasuren på kagerne.
Opbevar kagerne uden glasur i en lufttæt beholder i op til 2 dage, eller frys dem i op til 3 måneder.
Variationer:
Cupcakes med figner, vanilje og appelsinglasur
Følg basisopskriften. Tilsæt 2 spsk appelsinmarmelade til glasuren og erstat citronskal med 1 spsk revet skal af en usprøjtet appelsin.
Cupcakes med figner, vanilje og honningglasur
Følg basisopskriften. Tilsæt 75 g honning til glasuren, efter at flødeost og flormelis er rørt sammen.
Cupcakes med figner, vanilje og ingefærglasur
Følg basisopskriften. Tilsæt 1 tsk stødt ingefær og 60 g kandiseret ingefær til glasuren, efter at flødeost og flormelis er rørt sammen.